Ουκρανία: Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία καθώς ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να αναγνωρίσει τις επόμενες ώρες την ανεξαρτησία στις υπό απόσχιση περιοχές, κάτι που ίσως ανακοινώσει στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είπε στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει σύντομα ένα διάταγμα για το Ντονμπάς, όπου θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR), δύο κρατών που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τα αιτήματα των ηγετών των δύο κρατών για αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητα.

Λίγη ώρα μετά την εξουδετέρωση πέντε Ουκρανών στρατιωτών «σαμποτέρ» στα σύνορα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει πιάσει και ανακρίνει έναν ακόμα «σαμποτέρ». Την ίδια ώρα, αναμένεται διάγγελμα τοτ Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθυντή Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορντίνκοφ, δύο γκρουπ με Ουκρανούς «σαμποτέρ» εισήλθαν στη ρωσική επικράτεια, με στόχο να προκαλέσουν προβοκάτσια. «Και οι δύο ομάδες εξουδετερώθηκαν μετά από μάχες με τους στρατιώτες μας», πρόσθεσε στην ενημέρωση.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.