Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορονοϊό είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ, ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο μέσω βιντεοδιάσκεψης με τίτλο: “Μελλοντική Ευρώπη – Βιώσιμη Ευρώπη”.
Όπως είπε, τα πακέτα μέτρων στήριξης από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM – είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Μάρσαλ.
Συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο Μάρσαλ, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε την περίοδο 1948-1952 και βοήθησε στην αναζωογόνηση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βοήθεια που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8%-9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, συμβάλλοντας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην παρακίνηση της συνεργασίας και ενοποίησής της. Φέτος, πρόσθεσε, η ΕΕ προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία είναι σημαντικά για να αποφευχθεί ένας κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και αποκλίσεις στη νομισματική ένωση.
Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης, προσθέτοντας: “Το σχέδιο Μάρσαλ πριν από 70 χρόνια έδωσε μία αποφασιστική ώθηση στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή του πολέμου. Σήμερα, μπορεί να είμαστε σε έναν πόλεμο κατά του ιού. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια… Με τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε ξανά!”
ΔΝΤ: Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές δωρεάν επιδοτήσεις
Ένα σημαντικό μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού πρέπει να αποτελείται από δωρεάν επιδοτήσεις μάλλον, παρά από δάνεια, δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel η κορυφαία οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
“Διαφορετικά δεν θα προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη”, φέρεται να δήλωσε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό η Γκιτά Γκοπίνατ.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσει την 27μελή ένωση να ανακάμψει από την πανδημία, όμως οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Τι προβλέπεται για την Ελλάδα
Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.
Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.
Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).