Αποφασισμένοι να πληρώσουν 750 δισ. για τον κορωνοϊό -Πιο κοντά από ποτέ Μέρκελ-Μακρόν

«ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»

Ήταν η πρώτη φορά που χαιρετήθηκαν χωρίς να φιληθούν ή να σφίξουν ο ένας το χέρι του άλλου, σεβόμενοι τον κανόνα της αποστασιοποίησης που επιβάλλει ο Covid-19. Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν έκαναν, ωστόσο, τα πάντα για να δείξουν την φιλία τους, στη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής που έγινε στον πύργο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

Εκεί είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο του 2018 όπου υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονταν να εξοπλίσουν την ευρωζώνη με κοινό προϋπολογισμό. «Όταν η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν, δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη» δήλωσε από τον πύργο Μέζεμπεργκ η Άνγκελα Μέρκελ, δύο ημέρες πριν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, για έξι μήνες.

Με νεύματα και συνένοχα χαμόγελα, οι δύο ηγέτες, οι οποίοι δεν είχαν ξανασυναντηθεί δια ζώσης από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, ήθελαν να περάσουν ένα μήνυμα: να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να υιοθετηθεί, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 17-18 Ιουλίου, το ταμείο διάσωσης των 750 δις ευρώ, το οποίο πρότεινε η Κομισιόν στις 27 Μαίου. «Το να περιμένουμε δεν θα ευκολύνει τα πράγματα, επειδή η ατζέντα της γερμανικής προεδρίας είναι πολύ βεβαρημένη» [θα επιφορτιστεί με την αναζήτηση συμφωνίας για το Brexit-, δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας «φθάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα τα οποία δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και δεκαετίες, και πιθανόν να μην τα είχαμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, πεπεισμένη, όπως είπε, ότι «μετά την πανδημία ο κόσμος θα είναι διαφορετικός από πριν». Ήταν από τις σπάνιες φορές που η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία δεν χρησιμοποιεί συνήθως υψηλούς τόνους, ήθελε να δείξει αποφασισμένη για σοβαρές παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ικανοποιημένος που η Μέρκελ διαφήμισε μόνη της το ταμείο διάσωσης, το οποίο παρουσίασαν για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες στις 18 Μαίου, και βασίζεται σε «ενέσεις» 500 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. «Αν υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να δείχνουν σκεπτικισμό, όλοι οι άλλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την κρίση», δήλωσε η Μέρκελ, δείχνοντας πρόθυμη να πείσει τους λεγόμενους «ευρω-τσιγκούνηδες» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) που αντιδρούν στην παροχή επιχορηγήσεων.

Πέρα από το σχέδιο για το ταμείο διάσωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε πως η Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα να οικοδομηθεί μια «ευρωπαϊκή κυριαρχία», ειδικά στον τομέα των ψηφιακών καινοτομιών. Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης λόγο για ένα «φόρο λιγνίτη» στα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδέα την οποία προωθεί μετ’επιτάσεως ο Εμανουέλ Μακρόν, πιεσμένος από την δημοσκοπική και εκλογική άνοδο του κόμματος των Οικολόγων-Πράσινων στη Γαλλία.