Με τις ΗΠΑ και έτερες δυτικές χώρες συνεργάζεται η Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας της, μεταξύ άλλων και μέσα από μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Μιλώντας στο Reuters, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Μαρτσένκο αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του βρίσκεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την πιθανή δημιουργία ενός νέου οχήματος που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και έτερες χώρες να μεταφέρουν Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights ή SDRs) που εκδίδει το ΔΝΤ προς το Κίεβο.
«Συζητάμε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει με την κατανομή SDRs» τόνισε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο πρακτορείο.
Σημεινώνεται πως τα SDR είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των κρατών μελών του. Κοινώς δεν είναι νόμισμα, αλλά λογιστική καταχώρηση που μπορεί να γίνει αντικείμενο ανταλλαγών.
Επομένως μέλη του Ταμείου μπορούν να τα αγοράσουν για να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ ή μπορούν και να τα πουλήσουν για να προσαρμόσουν το αποθεματικό τους.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό πρόκειται για μια από τις ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι στο πλαίσιο της στήριξης που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Δύση προς την Ουκρανία, αν βρεθεί αντιμέτωπη με μια ρωσική εισβολή.
Το αμερικανικό πακέτο
Επίσης, ο κ. Μαρτσένκο εξέφρασε την ελπίδα πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμφωνήσει και θα εγκρίνει άμεσα ένα πακέτο εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός… η αμερικανική εγγύηση σημαίνει πως μπορούμε να δανειστούμε με πιστοληπτική αξιολόγηση τριών Α» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός υπουργός, εξηγώντας πως περιμένει τα πρώτα κονδύλια από το πακέτο πριν τα τέλη της χρονιάς.
Η διεθνής βοήθεια
Παράλληλα, το Κίεβο περιμένει να λάβει βοήθεια και από την Ε.Ε. και ειδικότερα το πρώτο μισό από ένα δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Απριλίου. Επίσης, μέσα στο Μάρτιο περιμένει ένα δάνειο από τον Καναδά, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας και από την Ιαπωνία.
Με τη βοήθεια αυτή, το Κίεβο θα… τακτοποιήσει τα οικονομικά της και θα μπορέσει να στηρίξει και το εθνικό νόμισμα.
Χείρα βοηθείας και από το ΔΝΤ
Παράλληλα, η χώρα ελπίζει να λάβει το υπόλοιπο τμήμα της ύψους 2,2 δισ. δολαρίων βοήθειας από την τωρινή συμφωνία που έχει με το ΔΝΤ, πριν το πρόγραμμα λήξει τον ερχόμενο Ιούνιο. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό κλιμάκιο του Ταμείου αναμένεται μέσα στο μήνα στο Κίεβο. Ζητούμενο είναι η άμεση απελευθέρωση μιας δόσης ύψους 700 εκατ. δολαρίων.
Πέραν του προγράμματος αυτού, ο Ουκρανός υπουργός αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του ελπίζει να διασφαλίσει και μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι συνομιλίες για τη νέα συμφωνία θα ξεκινήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ήτοι δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Αναφορικά με την προοπτική μιας εισβολής και του πακέτου κυρώσεων που μπορεί να δρομολογήσει η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους, ο κ. Μαρτσένκο σχολίασε στο Reuters πως το κλειδί είναι στην επίδειξη ενότητας. «Εάν οι χώρες αυτές συμφωνήσουν σε σκληρές κυρώσεις, θα είναι πιο εύκολο για την Ουκρανία να μπορέσει να απωθήσει πιθανή ρωσική επιθετικότητα».
Πηγή: ΟΤ