Ουκρανικό: Διπλή επίσκεψη Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα – Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 

 

Οι επισκέψεις Σολτς

Την εβδομάδα που έρχεται, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στην Ουκρανία και τη Ρωσία σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φήμες από μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται όλο και πιο κοντά. Πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Εν όψει των πρώτων του επισκέψεων ως καγκελάριος στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη, ο Σολτς ανανέωσε την προειδοποίησή του προς τη Ρωσία, καθώς και την υποστήριξή του για συνέχιση της διπλωματίας σε πολλαπλές μορφές.

 

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποτρέψουμε τον πόλεμο

«Είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι θα αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, καθώς στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση θα είχε πολύ υψηλές συνέπειες για τη Ρωσία και τις προοπτικές της. Είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας» είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, μεταδίδει το Associated Press.

«Αλλά την ίδια στιγμή αυτό περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για συνομιλίες» είπε ο Σολτς.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει ξεκινήσει σειρά στρατιωτικών ελιγμών στην περιοχή, αλλά λέει ότι δεν έχει σχέδια να εισβάλει.

Τι ζητά η Μόσχα

Η Μόσχα θέλει εγγυήσεις από τη Δύση ότι δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες. Επίσης, ζητούν από την Βορειοατλαντική Συμμαχία να σταματήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις.

Ο Σολτς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα θα πλήρωνε «υψηλό τίμημα» σε περίπτωση επίθεσης, αλλά η άρνηση της κυβέρνησής του να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή να διευκρινίσει ποιες κυρώσεις θα υποστήριζε κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να αντισταθεί στη Ρωσία.

Μια από τις ανησυχίες του Βερολίνου είναι και το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2, μέσω του οποίου η Γερμανία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Αν η λειτουργία του αγωγού ακυρωθεί, όπως απειλεί ο Τζο Μπάιντεν ότι θα προβλέπουν οι κυρώσεις, αυτό θα έπληττε οικονομικά τη Ρωσία, αλλά θα προκαλούσε και προβλήματα εφοδιασμού στη Γερμανία.

Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη.