Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα την αμερικανική “υστερία” στο θέμα της Ουκρανίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν “να συνεχίσουν τις επαφές”.
Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία “παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική”.
“Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας” στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταγγείλει “τις προκλητικές εικασίες για υποτιθέμενη ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία” καθώς και τις “παραδόσεις μεγάλης κλίμακας σύγχρονου οπλισμού” στη γείτονά της.
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζεται από τον Λευκό Οίκο ότι είναι ενδεχομένως θέμα ημερών, αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορα της Ουκρανίας και διεξάγει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία, περικυκλώνοντας ντε φάκτο τη φιλοδυτική γείτονά της.
Δυτικοί και Ρώσοι συνεχίζουν τον διάλογο, αλλά ο τόνος παραμένει συγκρουσιακός, οι πρώτοι θέλουν να αποσπάσουν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία, η οποία απαιτεί τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της υποστήριξης της Ουκρανίας, θεωρώντας αυτό ως αδιαπραγμάτευτες “εγγυήσεις ασφαλείας”.
Πολλές δυτικές χώρες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος και η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό εκεί.