Επιστροφή σε «περισσότερη κανονικότητα» από την 1η Ιουλίου.
Kαθώς η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε μετά το «πράσινο φως» που έδωσε και η ειδική υπηρεσία υγειονομικής κάλυψης του ΕΟΔΥ, στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας να παραβρίσκονται 120 βουλευτές από 60 που ήταν σήμερα. Και για την αίθουσα της Γερουσίας 50 Βουλευτές, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία όλων, στον ίδιο χώρο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νομοσχέδια θα συνεχίσει να τα επεξεργάζεται η Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις (επί της αρχής και επί των άρθρων), πλην των διεθνών συμβάσεων και των περιορισμένου ενδιαφέροντος σχεδίων νόμων.
Πλέον δεν θα κατατίθεται κατάλογος ομιλητών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες αλλά θα διενεργείται ηλεκτρονική εγγραφή όσων επιθυμούν να ομιλήσουν χωρίς περιορισμό. Ακόμα στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων έγινε μια σύντομη αναφορά, εν είδει απολογισμού, στο κοινοβουλευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα, ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, ακόμα και στη διάρκεια των δύσκολων μηνών της πανδημίας που λειτούργησε η Βουλή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με υγειονομικές οριοθετήσεις.
Στατιστικά από την λειτουργία της Βουλής μέχρι σήμερα
Αναλυτικότερα, ως προς το νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια + 21 διεθνείς συμβάσεις), εκ των οποίων:
τα 75 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία, τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668, ενώ μόνο 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων Υπουργών.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις που απαντήθηκαν, ήταν αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας (97), Υγείας (75), Περιβάλλοντος (62), Παιδείας (49) και Υποδομών (47).
Στατιστικά οι Υπουργοί που προσήλθαν να απαντήσουν τις περισσότερες φορές, ήταν ο Υπουργός Εργασίας (κ. Βρούτσης, 62 φορές), ο Υπουργός Υποδομών (κ. Καραμανλής, 35 φορές), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (κ. Βορίδης, 29 φορές), ο Υπουργός Περιβάλλοντος (κ. Χατζηδάκης, 21 φορές) και ο Υπουργός Ανάπτυξης (κ. Γεωργιάδης, 19 φορές) και από τους Υφυπουργούς, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης (68 φορές), ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Δ.Οικονόμου (30 φορές), ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, (29 φορές) , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου (27 φορές) και η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη (27 φορές).
Εκτός από τους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις [ 2 ΣΥΡΙΖΑ/ 2 Κίνημα Αλλαγής/ 1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.
Όσον αφορά τις επίκαιρες επερωτήσεις και τις επερωτήσεις, μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί 9 από τις 22 που κατατέθηκαν ( με την επισήμανση ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, με απόφαση της Διάσκεψης, δεν συζητούνταν επερωτήσεις).