Ισραήλ: Ποιους παρακολουθούσε τελικά το «Πήγασος»

Θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων δημόσια πρόσωπα και ενεργοί πολίτες

Στην πλήρη διερεύνηση των ενεργειών της ισραηλινής εταιρείας NSO, που κατασκευάζει το κατασκοπευτικό λογισμικό «Πήγασος», δεσμεύθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά τη δημοσιoγραφική αποκάλυψη για αυθαίρετη υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την αστυνομία εξεχουσών προσωπικοτήτων από όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου.

Ειδικότερα, η ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist», που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι στο στόχαστρο του «Πήγασου», χωρίς σχετική δικαστική άδεια, βρέθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενεργοί πολίτες και μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη του τέως πρωθυπουργού Νετανιάχου για διαφθορά.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επισήμανε ότι «το λογισμικό “Πήγασος” πρέπει να αξιοποιείται μόνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ, χαρακτήρισε την αποκάλυψη «εξαιρετικά σοβαρή, αν ευσταθεί» και επισήμανε ότι «το λογισμικό “Πήγασος” και άλλα παρόμοια είναι σημαντικά μόνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος. Δεν έχουν κατασκευαστεί για την υποκλοπή στοιχείων των Ισραηλινών πολιτών και αξιωματούχων. Οφείλουμε να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί». Ο πρωθυπουργός, επίσης, δήλωσε ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Αμίτ Μεραρί, και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το αξίωμα στο Ισραήλ, Γκάλι Μπαχαράβ Μιαρά, προκειμένου να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια στους πολίτες. Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος της Ισραηλινής Δημοκρατίας, Ισαάκ Χέρτζογκ, επισήμανε ότι «είναι επιτακτικό να μην πληγεί η δημοκρατία μας και η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Αναμφίβολα δεν πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Calcalist», στη λίστα των υπό παρακολούθηση προσώπων της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της αστυνομίας βρίσκονταν δεκάδες Ισραηλινοί. Στόχος της υποκλοπής ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες προτού αρχίσουν να ερευνώνται τα συγκεκριμένα άτομα και, φυσικά, δεν υπήρχαν δικαστικές άδειες για κάτι τέτοιο. Στο στόχαστρο βρίσκονταν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, προσωπικότητες του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, Ισραηλινοί αιθιοπικής καταγωγής, δήμαρχοι αρκετών πόλεων, δύο πρώην σύμβουλοι επικοινωνίας του Νετανιάχου και ο γιος του Αβνέρ.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υποκλοπές στο περιβάλλον Νετανιάχου χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη του, αλλά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ποτέ δεν παραδόθηκαν στα άτομα που χειρίζονταν την υπόθεση. Οι υποκλοπές, αναφέρει το δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2015-2018.