Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έθεσε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και, μάλιστα, με στρατιωτικά μέσα.
Όπως μεταδίδει το Russian Today, «εάν το ΝΑΤΟ επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο μπλοκ των χωρών – μελών του, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τη Ρωσία «την έριξαν»
Τη Ρωσία την «έριξαν», υποσχόμενοι κάποτε ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.
«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός, μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.
Και εξήγησε χαρακτηριστικά: «Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στις απαντήσεις τους στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αγνόησαν τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας.
Και δήλωσε ότι σύντομα μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.
«Συμφωνήσαμε χθες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ότι και εκείνος μπορεί να έρθει στο προσεχές μέλλον στη Μόσχα. Θα συζητήσουμε μαζί του αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία από τη Δύση.
Πούτιν και Μακρόν είχαν τη Δευτέρα τη δεύτερη, τις τελευταίες ημέρες, τηλεφωνική συνομιλία. Η προηγούμενη είχε γίνει στις 28 Ιανουαρίου.