Η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την επαναφορά σε πλήρη ισχύ της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε χθες Δευτέρα ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Από τη σκοπιά του χρόνου, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία διότι, όπως λέμε εδώ και κάποιο καιρό, αυτή (σ.σ. η διαπραγμάτευση) δεν μπορεί να διαιωνίζεται, λόγω της προόδου του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας», τόνισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Μεσολάβη Ε3
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία – η λεγόμενη ομάδα E3 – μεσολαβούν μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, προκειμένου να περισωθεί η διεθνής συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Οι συνομιλίες στη Βιέννη εδώ και μήνες έχουν στόχο να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της και η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί σε αυτή και να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί.
Απηχώντας σχόλια που έχουν κάνει ήδη άλλοι αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι κάποια «απειλή» ή «τεχνητή προθεσμία», όμως υπογράμμισε πως «έχουμε στη διάθεσή μας μόνο λίγες εβδομάδες για να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι εφικτή η επαναφορά του ΚΟΣΔ σε πλήρη ισχύ και κατά συνέπεια των οφελών που είχε ως προς τη μη διάδοση, διεμήνυσε.
Για τον ίδιο αξιωματούχο, το να γίνει απευθείας διαπραγμάτευση αμερικανών και ιρανών αξιωματούχων θα ήταν η καλύτερη οδός. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει, εάν το επιθυμεί η Τεχεράνη, πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα γίνουν αδιαμεσολάβητες συνομιλίες.