Quantcast

«Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή – Ποιοι δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ

Δικαιούχοι μπορεί να είναι και μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, καταρτιζόμενοι, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

Την εκπόνηση προγράμματος “Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ” προβλέπει – μεταξύ άλλων – τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 25/1, και αναμένεται να ψηφιστεί την επομένη, 26 Ιανουαρίου 2022.

 

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής:

1.α.Προβλέπεται η εκπόνηση Προγράμματος με τίτλο “Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ”, με σκοπό την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού — Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που απασχολείται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συστήματος επιταγών (Voucher), οι οποίες θα διατεθούν στους δικαιούχους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Το προαναφερόμενο Πρόγραμμα υλοποιείται από την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.”, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επιβάρυνση της Σ.Α.Τ.Α. 047 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

β.Δικαιούχοι του εν λόγω Προγράμματος μπορεί να είναι και μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, καταρτιζόμενοι, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού — Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου / Αυγούστου 2021 (άρθρο εικοστό τρίτο της από 13.8.2021 Π.Ν.Π. που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4824/2021).

γ.Με κ.υ.α., ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και εκτέλεσης του ανωτέρω Προγράμματος (προϋποθέσεις, κριτήρια, δικαιούχοι, διαδικασία, όροι, χρόνος και αρμόδια όργανα υλοποίησης, ζητήματα διαχείρισης, παρακολούθησης, χρηματοδότησης κ.λπ.).

2.Επανακαθορίζονται οι παραβάσεις που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση (άρθρο 41 του ν.682/1977), με την προσθήκη σε αυτές της μη διενέργειας αξιολόγησης των δομών, του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων.

3.Επεκτείνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 (προβλέπεται μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022), η υποχρέωση υποβολής, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο του μηχανογραφικού δελτίου του άρθρου 4Γ του ν.4186/2013 (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης).

4.Παρατείνεται, από τη λήξη της (31η.12.2021) έως την 30ή.6.2022, η προθεσμία έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης (άρθρο 68 του ν.4485/2017), για όλους τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.), των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων και των τεχνολογικών φορέων αρμοδιότητας του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Παράλληλα, προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ των υφιστάμενων Οδηγών Χρηματοδότησης, κατά το μέρος που δεν αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 50 έως 68 του ν.4485/2017.

5.Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αναδρομικά από την 31η.12.2021:

α. της προθεσμίας υποβολής (υποβάλλεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του έτους που προηγείται της συμφωνίας), στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), της εισήγησης της προγραμματικής συμφωνίας του οικείου Α.Ε.Ι. με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4653/2020,

β. της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από Τμήματα σχολές (άρθρο 59 του ν.4653/2020) και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.