Ένα πυρετό εξαγορών και συγχωνεύσεων έζησε η χώρα μέσα στο 2021.
Παρά την συνέχιση της πανδημίας, επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια με μεγάλη ταχύτητα και ειδικά στο β’ εξάμηνο του έτους υπάρχει ένας ιδιαίτερα ασυνήθιστος ρυθμός συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Μόνον τον μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν εννέα ανακοινώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, δηλαδή μία κάθε τρεις ημέρες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 θα φθάσουμε σε αριθμό-ρεκόρ πωλήσεων και αγορών περιουσιακών στοιχείων που αφορούν σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο συνολικός τους αριθμός για συναλλαγές αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 49 και συμποσούνται σε κάτι λιγότερο από 14 δισ. ευρώ. Η τελευταία μεγάλη συμφωνία, είναι εκείνη της Εθνικής Τράπεζας με την EVO Paympent, μέσω της οποίας η τελευταία, αντί 158 εκατ. ευρώ, αποκτά τον έλεγχο του 51% της δραστηριότητας αποδοχής των καρτών.
Οι τέσσερις από αυτές τις συναλλαγές που συμφωνήθηκαν ή υλοποιήθηκαν φέτος, είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και ξεπερνούν σε συνολική αξία τα 6,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις συναλλαγές που αφορούν στον ΔΕΔΔΗΕ και στην πώληση του 49% αντί 2,11 δισ. ευρώ, στην πώληση της Chipita αντί 1,65 δισ. ευρώ, της Pharmathen αντί 1,6 δισ. ευρώ και της Εγνατίας Οδού με την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης με αντίτιμο 1,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον των προαναφερόμενων συμφωνιών, υπάρχουν 15 συμφωνημένες συναλλαγές αξίας 100 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ με τη συνολική τους αξίας να ανέρχεται σε 5,94 δισ. ευρώ. Η πιο σημαντική είναι η συμφωνία εξαγοράς της Wind από την United Group, αντί 980 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Οι υπόλοιπες 30 συναλλαγές είναι μεταξύ του 1 εκατομμυρίου και 100 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται σε περίπου 558 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των συναλλαγών είναι υψηλότερο, καθώς υπάρχουν συμφωνίες και συναλλαγές για τις οποίες, οι ενδιαφερόμενες πλευρές δεν έχουν γνωστοποιήσει το ύψος της συμφωνίας ή το αντίτιμο της συναλλαγής.
Από τις 48 συναλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, οι 16 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού ή άλλες προαιρετικές αποφάσεις (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ, Wind, Εγνατία Οδός, ΔΕΠΑ Υποδομών, Ελληνικά Ναυπηγεία κ.ά.). Αναμένεται ωστόσο να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.
Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι, τόσο ο αριθμός των συναλλαγών, όσο και η συνολική τους αξία φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και αυτό δεν αφορά την μόνον την τελευταία π.χ. πενταετία, αλλά την τελευταία 20ετία. Η χρονιά με τον δεύτερο υψηλότερο όγκο συναλλαγών στην διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, θεωρείται εκείνη του 2007, δηλαδή πριν ενσκήψει ακόμη η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τη χρονιά εκείνη καταγράφηκαν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων συνολικής αξίας 8,7 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν το 2012. Η αξία των ανταλλαγών περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων, μόλις που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ δείχνοντας την «άπνοια» που υπήρξε τη χρονιά εκείνη.
Εφέτος, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των συναλλαγών διαδραμάτισαν, τόσο οι επενδυτικές εταιρείες (funds) που αναζητούν διέξοδο στην πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν, όσο και οι στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους μέσω της ελληνικής αγοράς και των επιχειρήσεων της.
Από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων, για άλλη μια φορά ρυθμό έδωσαν οι εταιρείες CVC Capital Partners και BC Partners. Η πρώτη από τις δύο ολοκλήρωσε τρεις συμφωνίες εξαγορών, συνολικού ύψους άνω των 1,1 δισ. ευρώ (Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Δωδώνη) ενώ η δεύτερη αναμίχθηκε σε τρεις συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η εταιρεία συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Wind Hellas και Pet City (1 δισ. ευρώ), ενώ προχώρησε στην πώληση της Pharmathen αντί 1,6 δισ. ευρώ.
Σημαντική κίνηση επενδυτικής εταιρείας ήταν επίσης κι εκείνη της Macquarie Asset Management η οποία συμφώνησε στην εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,11 δισ. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς αυτή ήταν και είναι η μεγαλύτερη για φέτος.
Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και από επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος. Και ως τέτοια, η πιο σημαντική συμφωνία ήταν εκείνη της εξαγοράς του 100% της Chipita από την αμερικανική Mondelez αντί 1,65 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντική ήταν η συμφωνία απόκτησης της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντί 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και της ΔΕΠΑ Υποδομών, αντί 0,7 δισ. ευρώ. Επίσης στις σημαντικές εξαγορές αυτού του είδους θεωρείται η απόκτηση της Metlife Ελλάδος από την NN Group, της Intrasoft International από την Δανέζικη NetCompany κ.ά.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, κυριαρχούν οι «επεκτατικές» συμφωνίες εξαγορών και όχι οι «αμυντικές». Αν και οι τελευταίες δεν απουσιάζουν (π.χ. αποκρατικοποιήσεις και διαθέσεις με στόχο τη μείωση των χρεών, δανείων κ.λπ.) φαίνεται ότι φέτος σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι περισσότερες συμφωνίες εκκινούσαν από τους «πωλητές» (π.χ. τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ), τον πρώτο λόγο αποκτούν οι «αγοραστές».
Πηγή: Powergame.gr