«Επενδυτικές ευκαιρίες» στα κρυπτονομίσματα βλέπει η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Και μάλιστα, σύμφωνα με νέες εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η Πιονγιάνγκ έχει «έχει χακάρει κρυπτονομίσματα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ανταλλακτήρια».
Σύμφωνα με τους οίκους Newsis και Chosun, που επικαλούνται δηλώσεις του ομοσπονδιακού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, Βορειοκορεάτες χάκερ «συνωμοτούσαν με άλλους εγκληματίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» για να «κλέψουν κρυπτοστοιχεία» από τουλάχιστον «τρεις εικονικές ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων» πριν «ξεπλύνουν τα έσοδα».
Παραθέτοντας δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis και το Asan Institute for Policy Studies με έδρα τη Νότια Κορέα (μια κορυφαία διεθνή πολιτική δεξαμενή σκέψης), οι εκθέσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις αξιοσημείωτες περιπτώσεις κυβερνοεπίθεσης, σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν συνδεθεί άμεσα με τη Βόρεια Κορέα – συγκεκριμένα μια εισβολή σε μια πλατφόρμα της Σλοβενίας το 2017, μια επιδρομή το 2018 στην Ινδονησία και μια εισβολή στη Νέα Υόρκη το 2020.
Οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν επίσης κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ για επίθεση το 2017 στην εγχώρια πλατφόρμα Bithumb . Αμερικανοί ειδικοί κατηγόρησαν επίσης την Πιονγκγιάνγκ για επίθεση ύψους 281 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο KuCoin , ενώ η Σεούλ λέει ότι η Πιογιάνγκ βρισκόταν πίσω από δύο εκτεταμένες επιθέσεις του 2017 στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης YouBit που εδρεύει στη Νότια Κορέα , το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει μετά το δεύτερο χακάρισμα.
Εμπειρογνώμονες με έδρα τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον υποστήριξαν το 2018 ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει εκπαιδεύσει ταλαντούχους νέους, δημιουργώντας μια ελίτ 20-30 «κυβερνοπολεμιστών» – δίνοντάς τους οδηγίες πώς να επιτίθενται σε δυτικούς στόχους κρυπτογράφησης ατιμώρητα.
Ωστόσο, ενώ κάποιοι κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποιεί τα φερόμενα παράνομα κρυπτονομίσματα της για να πληρώσει για προγράμματα όπλων, άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι – και υποστηρίζουν ότι ο Βορράς θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κρατά τα κεφάλαια αυτά ως επένδυση.
Ο Ανώτερος Ερευνητής του Ινστιτούτου Asan, Κοχ Μγιούνγκ Χιούν, δήλωσε:
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 60 φορές από το 2017, όταν οι βορειοκορεάτες χάκερ άρχισαν να παραβιάζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στα σοβαρά, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί το κλεμμένο κρυπτονόμισμα από την προοπτική της μακροπρόθεσμης επένδυσης. Για τη Βόρεια Κορέα, το κρυπτονόμισμα έχει γίνει το μόνο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αποκτηθεί ενώ βρίσκεται υπό αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και [αναγνωρίζει την αξία του] για σκοπούς που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή κυρώσεων».
Ωστόσο, ο Βορράς φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να καθίσει για πάντα στα κρυπτονομίσματα του, με ειδικούς στη Νότια Κορέα να υποστηρίζουν ότι η «τελική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι βορειοκορεάτες χάκερ» είναι να ρευστοποιήσουν τα «κλεμμένα κρυπτοστοιχεία».
Πηγή: OT.gr