«Μαύρη Τρίτη» για όλη την Ευρώπη με ρεκόρ κρουσμάτων

Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων με όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα

Μαύρη Τρίτη ήταν η χθεσινή -εκτός της Ελλάδας- και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων.

 

Η Γαλλία ανέφερε 179.807 νέα κρούσματα, το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό, ενώ ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε πως όλα δείχνουν ότι στις αρχές Ιανουαρίου, τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 250.000.

 

Η Βρετανία ανέφερε 117.093 κρούσματα, η Ιταλία 78.000 και 202 θανάτους, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού στην βαριά πληγείσα χώρα να έχει φτάσει πλέον τις 136.753. Αλλά και η Πορτογαλία με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, κατέγραψε χθες 17.172 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων με όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μεταξύ 20-26 Δεκεμβρίου και κατά 30% στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ακύρωσαν τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, ενώ η Μαδρίτη θα προχωρήσει αλλά με πλαφόν στον αριθμό των ανθρώπων που θα επιτραπεί να είναι παρόντες στην περίφημη πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ.

Στην Ιταλία απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους και έκλεισαν τα νυχτερινά καταστήματα, αλλά πάντως δεν υπήρξαν περιορισμοί στις ιδιωτικές συναθροίσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Περισσότερα από 440.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο μεταξύ και στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, με κάποιους ειδικούς από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ να αναφέρουν πως ίσως οι υψηλοί αριθμοί να οφείλονται και σε καθυστερημένη καταγραφή κρουσμάτων προηγούμενων ημερών λόγω των χριστουγεννιάτικων αργιών.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ενέταξαν στο μεταξύ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Μάλτα, τη Μολδαβία αλλά και τη Σουηδία στη λίστα των κρατών, στα οποία ενδεχόμενο ταξίδι επιφέρει πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον θεωρείται πως έχει λιγότερο σοβαρή συμπτωματολογία, οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων είναι από μόνοι τους επίφοβοι στο να μπλοκάρουν τα εθνικά συστήματα υγείας.