Μάρα Μεϊμαρίδη: Με ευχαριστεί που με λένε μάγισσα

Μιλώντας στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη

Η συγγραφέας Μάρα Μεϊµαρίδη µάς υποδέχτηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο σπίτι της και σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη µας µίλησε για το νέο της βιβλίο, τα παιδικά της χρόνια στην Καστέλλα, τις δύσκολες στιγµές και την κόρη της.

Επίσης απάντησε σε αυτούς που την αποκαλούν «µάγισσα».

Μάρα, µάθαµε ότι µόλις τελείωσες το νέο σου βιβλίο. Μίλησέ µας γι’ αυτό.

Λέγεται «Ραχέλ» και έχει υπότιτλο: «Ήµουν η 3η σύζυγος του Αποστόλου Παύλου». Έχει βγει όλο µε υπνωτισµό, µε αναδροµή ζωής.

Γιατί να το αγοράσει κάποιος;

Το βιβλίο γράφτηκε στα ελληνικά, που είναι και η γλώσσα των Ευαγγελίων. Θα πουλήσω όσα βιβλία χρειάζεται εδώ στην Ελλάδα, για να βγάλω τα έξοδα της µετάφρασης, που είναι αρκετά, και το βιβλίο θα πάει έξω, όπου οι άνθρωποι ξέρουν πώς θα το διαβάσουν. Εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχουν µερικά µυαλά που θα ήθελα να το διαβάσουν, αλλά το target group µου δεν είναι η Ελλάδα.

Το βιβλίο είναι περίπου 900 σελίδες και το ενδιαφέρον είναι το ζουµί του, τι ακριβώς συµβαίνει. Αναφέρεται στον 1ο αιώνα, που ήταν εξαιρετικά σηµαντικός για την ανθρωπότητα.

Όλα τα πρόσωπα του βιβλίου είναι ιστορικά και δεν υπάρχει κανένα που να είναι φανταστικό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο ρεύµα στην Αµερική, όπου αναρωτιούνται αν ο Ιησούς ήταν ένας µύθος µόνο, δηλαδή το πρόσωπο ενός µυθιστορήµατος, ή υπαρκτό πράγµατι πρόσωπο. Έχουν χωριστεί οι βιβλικοί αναλυτές σε αυτούς που πιστεύουν ότι ήταν ένα µυθικό πρόσωπο και σε αυτούς που λένε ότι υπήρχε, αλλά δεν ξέρουµε ποιος είναι αυτός. Το βιβλίο αυτό λοιπόν περιγράφει ποιος ήταν ο πραγµατικός Ιησούς.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στην Καστέλλα, στις 8 Μαρτίου του 1955. Ανήκω σε µια οικογένεια µεσοαστική. Οι γονείς µου ήταν έµποροι. Οι παππούδες µου ήταν έµποροι. Ο παππούς µου γεννήθηκε στην Τουρκία. Ανοιξε ένα µαγαζάκι στον Πειραιά και πουλούσε κάλτσες και κορδέλες και ήµουν µεσαία αστική τάξη του Πειραιά. Σπούδασα, πήγα στη Γαλλία, έγινα ανθρωπολόγος και γύρισα πίσω. Ήµουν ένα κοριτσάκι νοστιµούλι µεν, αλλά όπως άλλα 2.000 τέτοια που έχει ο Πειραιάς.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή στη ζωή σου µέχρι σήµερα;

Έχω περίεργο χαρακτήρα. Φαίνεται ότι κάτι συνέβη από τα 4 χρόνια µου -δεν ξέρω τι και δεν ήθελα ούτε τον πατέρα µου, ούτε τη µητέρα µου. Ήθελα να είµαι µόνη µου. Η πιο δύσκολη στιγµή ήταν µια στιγµή πείνας, φαίνεται, η οποία διαµόρφωσε φοβερά τον χαρακτήρα µου. Ήµουν βρέφος και οι γονείς µου, που ήταν η δεκαετία που διασκέδαζαν, είχαν πάρει µια νταντά στο σπίτι, την κ. Ειρήνη, η οποία, φαίνεται, βαριόταν, δεν µε τάιζε και έκλαιγα ακατάπαυστα.

Εγώ βίωνα πείνα και δίψα και φώναζαν τον παιδίατρο να µε κάνει νταχτιρντί, αλλά τίποτα. Εγώ έκλαιγα. Ερχόταν ο παιδίατρος, δεν έβλεπε να έχω κάτι. Κάποια στιγµή του έκοψε και ενώ πάντα ρωτούσε «Έφαγε το παιδί;» -«Έφαγε», του απαντούσαν-, είπε στη µητέρα µου: «∆εν πειράζει, Ελένη, φτιάξε ένα µπουκάλι γάλα».

Κόντεψα να του φάω και τα χέρια. Όλοι µε παίρνανε να µε κάνουν νταχτιρντί, για να ηρεµήσω από τα κλάµατα, αλλά την ανάγκη µου δεν την ικανοποιούσαν. ∆ίψα και πείνα βίωσα. Φαίνεται ότι έκτοτε η νοοτροπία µου ήτανε αυτή. «Όλοι εσείς οι άνθρωποι µπροστά µου µε κοιτάτε µε αγάπη, αλλά την ανάγκη µου δεν την καλύπτετε. Εάν θα επιβιώσω, θα επιβιώσω µόνη µου». Και από τότε τους έκοψα.

Η πιο ευχάριστη στιγµή της ζωής σου;

Όταν γέννησα την κόρη µου, τη Μάγκι. Ήταν φοβερή στιγµή αυτή, τη θυµάµαι σαν και τώρα. Επαιζα µπιρίµπα στο µαιευτήριο συνέχεια µε τις φίλες µου.

Είσαι ένα αµφιλεγόµενο πρόσωπο. Σε ενοχλεί που λένε «η Μάρα Μεϊµαρίδη είναι µάγισσα»;
Όχι, διότι η αρχαία περσική λέξη του «µάγισσα», µαγκ, σηµαίνει «σοφός». Αφού µε λένε «σοφή», τους ευχαριστώ πολύ και τον αποδέχοµαι τον όρο. ∆εν µε ενοχλεί, µε ευχαριστεί. Αυτοί βέβαια έχουν άλλη εκδοχή για τη λέξη «µάγισσα». Το πάνε στο Χόλιγουντ και στον Μεσαίωνα. Αλλά για µένα οι τρεις Μάγοι ήταν οι τρεις σοφοί.

Ασχολείσαι µε την εξωτερική σου εµφάνιση;

Από ό,τι βλέπεις, όχι. Το θεωρώ πλέον ποταπό. Προτιµώ να βάλω data µέσα στον εγκέφαλό µου και καινούργια πράγµατα να µαθαίνω. Κάποτε ασχολιόµουν. Ήµουν µεγάλη ψωνάρα. Έπαιρνα αεροπλάνο και πήγαινα στο Μιλάνο να κουρευτώ και γύρναγα το βράδυ, λες και στην Αθήνα δεν υπήρχαν κοµµωτήρια. Τα έκοψα όλα αυτά, γιατί ωρίµασα κάποια στιγµή. Εµετό κάνω µε κάτι εικόνες κυριών γύρω στα 50, 55, 60, οι οποίες ντύνονται σαν 15άρες και πετάνε και τα βυζιά τους έξω σαν να λένε «Ελάτε να µε απαυτώσετε». ∆εν έχουν ωριµάσει.

Το να κάτσω να διαβάσω είναι η καλύτερή µου. ∆εν ασχολούµαι µε τα social media, τα σιχαίνοµαι, δεν τα µπορώ και τα θεωρώ υπεύθυνα για µεγάλες καταστροφές που θα έρθουν. Θεωρώ ότι ο Γ’ Παγκόσµιος Πόλεµος θα είναι επειδή υπάρχουν τα social media.

Για το 2022 πώς τα βλέπεις τα πράγµατα;

Νοµίζω ότι το 2022 θα είναι κάτι χειρότερο από το 2021. Το καζάνι ακόµη θα βράζει και για τα επόµενα δέκα χρόνια κορονοϊός θα υπάρχει. Θα υπάρχουν και άλλες µεταλλάξεις.

 

Πηγή: parapolitika.gr