Νομοσχέδιο για την πανδημία: Σχόλια, προτάσεις, επιφυλάξεις και διαφωνίες

Όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Με θετικά σχόλια αλλά και με προτάσεις, επιφυλάξεις και διαφωνίες για επιμέρους διατάξεις, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι αρμόδιοι φορείς, περιλαμβάνονται, η ένταξη των υγειονομικών «πρώτης γραμμής» στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η νομοθετική προστασία τους από κακόβουλες ενέργειες και η επέκταση των ευεργετικών ρυθμίσεων, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, και για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, με πράσινα σπίτια.

Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση, προτείνοντας παράλληλα ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για rapid test δύο ταχυτήτων, ζητώντας «να σταματήσει να γίνονται από φαρμακεία και ιδιωτικές δομές, καθώς δεν ελέγχονται η ποιότητα και πιστότητα τους» και προτείνοντας «να διενεργούνται, μόνο σε αδειοδοτημένες δομές».

Ακόμα, εξέφρασε την διαφωνία του για την παράταση του «clawback» μέχρι το 2025, σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε τις θετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου υγείας», ωστόσο, όπως είπε, «η φιλοσοφία του μηχανισμού αυτού δεν έχει καμία ηθική έδραση».

Παράλληλα, ζήτησε «νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των υγειονομικών πρώτης γραμμής από κακόβουλες ενέργειες».

«Υπάρχει επίταση φαινομένων βίας ή ένδικων μέσων το τελευταίο διάστημα εναντίων αυτών των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά μάχη», σημείωσε, ενώ επανέλαβε το αίτημα να νομοθετηθεί η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατέθεσε άλλο ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και προσωρινό με παρατάσεις επί παρατάσεων που δεν επιλύει τις χρόνιες παθογένειες, που είναι η υποχρηματοδότηση και η στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας».

«Ενδεικτικό των προθέσεων της για το ΕΣΥ, είναι ότι στο νέο προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας μειώνονται κατά 560 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την δημόσια υγεία», σημείωσε.

Επικριτικός ήταν και για τις προσλήψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις, το υπουργείο προκηρύσσει 5.000 μόνιμες θέσεις εργασίας ωστόσο μέχρι τέλη Ιανουαρίου δεν προβλέπεται η σχετική προκήρυξη. Πρέπει να μπορέσουν επιστρέψουν με rapid test οι 7.000 γιατροί που μπήκαν σε αναστολή».

Πρότεινε δε, να προβλεφθεί διάταξη που θα μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις 16.000 θέσεις που καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί.

Μίλησε ακόμα για «γεωγραφικές ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των νοσοκομείων των αστικών πόλεων και της περιφέρειας» και για «υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής που δουλεύει εξαντλητικά μέχρι λιποθυμίας», ενώ ζήτησε να ενταχθούν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο Μανώλης Φραγκάκης, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, χαρακτήρισε θετική τη ρύθμιση που προβλέπει απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια για τους σεισμόπληκτους των οποίων τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και κόκκινα, όμως, όπως είπε, η μέριμνα αυτή πρέπει να ισχύσει τουλάχιστο μέχρι το 2022 και για όσους τα σπίτια τους έχουν μικρές ζημιές και έχουν χαρακτηριστεί πράσινα.

Επίσης, ζήτησε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίου για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, ώστε να γίνονται οι αιτήσεις ταχύτατα και χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Ελπίδα», Μανώλης Κοκοσάλης, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται να συμπεριληφθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις και τα πράσινα σπίτια που μπορεί να έχουν υποστεί μικροζημιές αλλά δεν είναι κατοικήσιμα» ενώ τόνισε την ανάγκη να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Τρία, όπως είπε ο κ. Κοκοσάλης, είναι τα ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα:

«Η άμεση ενεργοποίηση της καταβολής ενοικίου, η μη επιστροφή επιστρεπτέας καταβολής, όπως έγινε στην Εύβοια με απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και η άμεση καταβολή αποζημίωσης για την οικοσκευή σε όλους».

Ο Χαράλαμπος Νάνος, αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθούν στα περιφερειακά τμήματα δημόσιας υγείας, «οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες που ζητάει η περιφέρεια για τους εμβολιασμούς, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αύξηση των εμβολιασμών».

Τέλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, Μάχη Βρυωνίδου, πρότεινε «να ενταχθούν στην επιτροπή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι ενδοκρινολόγοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ