Quantcast

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης – Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και μετάλλαξη Όμικρον στην ατζέντα των συναντήσεών του

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο 41χρονος διάδοχος του Μπόικο Μπορίσοφ, Κίριλ Πέτκοφ

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού συνεχίζονται, καθώς σήμερα το πρωί, μετά το Λονδίνο, την Ιερουσαλήμ και το Σότσι, θα επισκεφθεί τη Σόφια και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ.

 

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο 41χρονος διάδοχος του Μπόικο Μπορίσοφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος την περασμένη μόλις εβδομάδα ανέλαβε τα καθήκοντά του στη γειτονική μας χώρα.

Το γεγονός αυτό είναι όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στις σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ατζέντα των συναντήσεων

Στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του και με τον Βούλγαρο Πρόεδρο θα βρεθούν η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και τις προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό – καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής – και η εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση για το μεταναστευτικό που έγινε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – τελευταία για τη φετινή χρονιά – ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε σε πλήρη παρουσίαση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης: Αναφέρθηκε στην προστασία των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, στις νέες δομές, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στο πρόγραμμα Ήλιος για την πολιτική ενσωμάτωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας και για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους. Υπογράμμισε στη συνέχεια τις ευθύνες της Τουρκίας στα σύνορα και την μη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις της από την Δήλωση του 2016.

Μάλιστα, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις, η ελληνική πλευρά πέτυχε στο κείμενο συμπερασμάτων να καταγραφεί σαφώς τόσο η ανάγκη υποστήριξης της πολιτικής των επιστροφών των παράνομων μεταναστών όσο και η καταδίκη της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τρίτες χώρες για πολιτικούς σκοπούς.

Πηγή: parapolitika.gr