Quantcast

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον και στο βάθος πρόσθετα μέτρα

Η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Κώδωνας κινδύνου για επιτάχυνση του εμβολιασμού

Στο φόντο της αναβαθμισμένης ανησυχίας που τροφοδοτεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ακόμη και για ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος, στήνεται το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει επίσης άλλα μεγάλα θέματα που πιέζουν σκληρά τις πρωτεύουσες της ΕΕ, ιδίως τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση που θα μπορούσε να προμηνύει εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο κίνδυνος κυριάρχησε στη συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των γειτονικών ανατολικοευρωπαίων ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Λευκορωσία σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές που δοκιμάζουν τα σύνορα της ΕΕ και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που επιδεινώνει τον υψηλό πληθωρισμό ολοκληρώνει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Ανησυχία στην ΕΕ για την μετάλλαξη Όμικρον

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα… Omicron, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν να λέει την Τετάρτη: «Μας λένε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Omicron θα είναι η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη». Το timing είναι επικίνδυνο.

Αν και πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού, ωστόσο εννέα χώρες της ΕΕ έχουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 60%.

Παράλληλα η ανησυχία για το κατά πόσο τα εμβόλια «σβήνουν» τις αρνητικές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, έχει κινητοποιήσει τις προσπάθειες για τη λήψη ενισχυτικών μέτρων. Ωστόσο, ο οργανισμός υγείας της ΕΕ ECDC την Τετάρτη προειδοποίησε ότι τα εμβόλια μόνο τώρα δεν θα ήταν αρκετά, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις από το Omicron διπλασιάζονται περίπου κάθε δύο ημέρες.

«Δεν θα υπάρξει χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Andrea Ammon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», αναγνώρισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες λοιμώξεις από τη μετάλλαξη Όμικρον όπως αναφέρει η Υπηρεσία Υγείας της χώρας ανέρχονται σε 200.000 ημερησίως με τις εκτιμήσεις να μιλούν ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα υπάρξουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι που θα έχουν μολυνθεί μέχρι την Κυριακή. Στη Δανία η μετάλλαξη εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς και οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα επικρατήσει στη Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Η «Όμικρον» τρομοκρατεί τους επιστήμονες

Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον που φαίνεται να προκαλεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της και της μεγαλύτερης ανοσοδιαφυγής της.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει. Από την άλλη, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Δέλτα, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Μολονότι αρκετά ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή παραμένουν, πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όσο περνάει ο χρόνος, νιώθουν όλο και πιο βέβαιοι ότι η Όμικρον είναι πιθανό να αλλάξει δραματικά την πορεία της πανδημίας -όχι προς το καλύτερο. Η νέα παραλλαγή έχει κιόλας εξαπλωθεί ραγδαία σε περισσότερες από 70 χώρες (και στην Ελλάδα), κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι της Δέλτα και των άλλων στελεχών του κορωνοϊού.

Σαρλ Μισέλ: Η COVID θα παραμείνει πολύ στο επίκεντρο της προσοχής

Εν τω μεταξύ την επιστολή πρόσκλησης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Ο κ. Μισέλ τονίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ σημειώνει ότι στο τραπέζι θα βρεθούν τόσο το ζήτημα της ενέργειας όσο και οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης.

«Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτή θα είναι η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ιδίως υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι την επόμενη ημέρα θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μία Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι «η COVID θα παραμείνει πολύ στο επίκεντρο της προσοχής» των ηγετών.

«Η εμφάνιση νέων παραλλαγών μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Περισσότερο από ποτέ, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων, παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας», προσθέτει.

Επίσης, οι ηγέτες θα ασχοληθούν με την παγκόσμια συνεργασία και τον τρόπο εξάλειψης των σημείων συμφόρησης στην ανταλλαγή και χορήγηση εμβολίων.

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ

«Θα επιστρέψουμε στο έργο μας για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ετοιμότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις», υπογραμμίζεται στην επιστολή. «Μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο, θα ασχοληθούμε με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό της στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η συζήτησή μας θα ενημερωθεί από προκαταρκτικές εκθέσεις για τη λειτουργία των αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, καθώς και πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η διασφάλιση της αποτελεσματικής παρακολούθησης θα είναι καίριας σημασίας», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, θα εξετάσουμε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές και θα αξιολογήσουμε την επιχειρησιακή εφαρμογή των σχεδίων δράσης με τρίτες χώρες προτεραιότητας καθώς και τη χρηματοδότησή τους».

«Ενόψει της αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας, συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Όπως συζητήθηκε στο Μρντο, θα παρέχουμε καθοδήγηση για μια φιλόδοξη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία θα καθορίζει ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την επόμενη δεκαετία. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στενή μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα επιστρέψουμε επίσης στην κατάσταση στη Λευκορωσία και στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε το καθεστώς με αποφασιστική απάντηση, ενώ θα αντιμετωπίσουμε όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα αναφερθούμε επίσης στη ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος σε απάντηση», συμπληρώνει.

«Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο έτος, θα προετοιμάσουμε τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας Συμμαχίας ευημερίας και σταθερότητας που θα στηρίζεται σε ένα μετασχηματιστικό επενδυτικό πακέτο.

«Τέλος, κατά τη σύνοδο κορυφής για το ευρώ, θα αξιολογήσουμε την οικονομική κατάσταση καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών», καταλήγει.