Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας που επισκέπτεται τη χώρα μας, υπό τον Πρόεδρό της, Gérard Larcher.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσής τους σε όλα τα επίπεδα.
«Πιστεύω ότι η συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Macron θέτει τις διμερείς σχέσεις μας σε ένα επίπεδο που είναι ευθυγραμμισμένο με το βάθος που έχει και η ιστορική μας σχέση», σημείωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός. «Θέλουμε, από κοινού με τη Βουλή (των Ελλήνων), να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση», είπε από την πλευρά του ο κ. Larcher.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με βάση την ευρεία συναντίληψη όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής, μεταξύ άλλων, και ως εφοδιαστικού κόμβου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους κεντρικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους οποίους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία αφενός ενισχύει τις δυνατότητες του NATO και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει βάση για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό εταίρο, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα. Μνημόνευσε το γεγονός ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν αποσύρθηκαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι σήμερα καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό έργο της παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός, και αναφέρθηκε στην ευρύτερη αναμόρφωση του οικονομικού κλίματος ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Larcher για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τονίζοντας πως η πρόταση περί δύο κρατών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάση για οποιονδήποτε διάλογο. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι διαφορετικά άλλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή.
Ο κ. Larcher ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η αντιπροσωπεία της Γερουσίας θα επισκεφτεί και τη Χίο, όπου θα δει το χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. «Θα δείτε την πρόοδο που έχουμε κάνει, που είναι πολύ σημαντική. Θα δείτε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μόνο σε ό,τι αφορά την αριθμητική πτυχή αλλά και ότι πλέον είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς συνθήκες», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.