Ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ δήλωσε στο CNN ότι αν η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία θα ακολουθήσει πραγματικό «λουτρό αίματος», ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν και Ρώσοι που θα επιστρέψουν σε φέρετρα», εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τις κινήσεις στρατιωτών στα σύνορα των δύο κρατών.
Ο Ρέζνικοφ παρότρυνε τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που πρόκειται να μιλήσει σήμερα Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη με τον ρώσο ομόλογό του, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.
«Αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή στον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι να εξηγήσει στον κύριο Πούτιν ότι η πλευρά του Κρεμλίνου δεν θα πρέπει να θέτει καμιά κόκκινη γραμμή. Η κόκκινη γραμμή είναι εδώ, στην Ουκρανία, και ο πολιτισμένος κόσμος θα αντιδράσει χωρίς δισταγμό», τόνισε ο Ρέζνικοφ τη Δευτέρα σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN.
«Η στάση της μη πρόκλησης απέναντι στη Ρωσία δεν πρόκειται να λειτουργήσει», πρόσθεσε.
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, με τον υπουργό εσωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα».
Η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξαπολύσει αιφνιδιαστική και άμεση εισβολή στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και εγείροντας εφοδιαστικές γραμμές, όπως για παράδειγμα ιατρικές μονάδες και μονάδες καυσίμων που θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμη μια παρατεταμένη σύγκρουση, δήλωσαν στο CNN την περασμένη εβδομάδα δυο πηγές με γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Ρέζνικοφ δήλωσε στο CNN ότι η Ουκρανία εκτιμά ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει 95.000 στρατιώτες σε τέτοια απόσταση ώστε να μπορούν να περπατήσουν μέχρι την Ουκρανία. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι εξαιτίας των έμπειρων στη μάχη ουκρανικών δυνάμεων, οι τρέχουσες εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 175.000 στρατιώτες προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία, υποτιμούν τα πραγματικά μεγέθη.
«Λοιπόν, έχουμε 250.000 επίσημα μέλη του στρατού μας. Επιπλέον, όπως είπα, 400.000 βετεράνους και 200.000 έφεδρους. 175.000 δεν είναι αρκετοί για να έρθουν στην Ουκρανία», τόνισε ο Ρέζνικοφ.
Επιπλέον επέμεινε στο ότι μια ρωσική εισβολή, σε περίπτωση που συμβεί, θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εκτιμά ότι περίπου τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί θα καταλήξουν να ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Ο Ρέζνικοφ υπογράμμισε επίσης ότι η Ουκρανία αποτελεί κύριο προμηθευτή τροφίμων για την Ευρώπη και την Αφρική, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπήρχαν προβλήματα στον εφοδιασμό των δύο ηπείρων.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει υποβάλει αίτηση για επιπλέον ενίσχυση σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της υλικής υποστήριξης και της μετεκπαίδευσης του συνόλου των εναέριων και ναυτικών δυνάμεων της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες, επειδή θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο δίκαιο να πεθάνουν αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία. Όχι, δεν τους χρειαζόμαστε», υποστήριξε στο CNN.
Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν την προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή, με το ΝΑΤΟ να συμφωνεί ότι οι κινήσεις των Ρώσων στα σύνορα είναι ασυνήθιστες. Δυτικές δυνάμεις έχουν παροτρύνει επανειλημμένως τη Ρωσία να αποφύγει τις περαιτέρω επιθετικές κινήσεις εναντίον της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί και υποστηρίζει ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων προμηθειών οπλισμού και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, συνιστά απειλή για τη δυτική πτέρυγα της Ρωσίας.
Όσον αφορά τα κίνητρα του Κρεμλίνου, ο Ρέζνικοφ δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει πως η Ρωσία επιχειρεί να σπείρει τον φόβο και την αναταραχή στην Ουκρανία, και να αποτρέψει τη χώρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το Κρεμλίνο απαιτεί οι νομικές δεσμεύσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί στα ανατολικά να συμπεριλάβουν και την Ουκρανία, αλλά και να προβλέπουν ότι υποδομές του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα πυραυλικά συστήματα, δεν θα τοποθετηθούν στην επικράτεια της χώρας.
«Αν υποδαυλίσουμε ή εξαπλώσουμε τον πανικό στη χώρα μας και εντός της κοινωνίας μας, θα κάνουμε ένα δώρο στο Κρεμλίνο, γιατί προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Επειδή αυτή η συγκέντρωση στρατιωτών στα σύνορά μας έχει ως κεντρικό στόχο την πυροδότηση μιας διαδικασίας αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας μας, για να μπουν εμπόδιο στο δρόμο μας. Όμως εμείς θα μπούμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, θα μπούμε στην ΕΕ», κατέληξε.