Quantcast

ΠΟΥ: Οι παρασκευαστές εμβολίων να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη προσαρμογή τους στην Όμικρον

«Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη και ας μην σπεύσουμε σε συμπεράσματα εδώ»

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 θα πρέπει να προετοιμαστούν για την «πιθανότητα» να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η υπηρεσία εξετάζει τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο», είπε.

«Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός», δήλωσε.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της Όμικρον πιστεύουν πως τα συμπτώματα είναι λιγότερα σοβαρά για εκείνους που επαναμολύνονται με την COVID-19 από τη νέα παραλλαγή ή μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ανώτατος επιστήμονας.

Η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη πως οργανισμός αναμένει να έχει περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον «εντός ημερών».

«Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη και ας μην σπεύσουμε σε συμπεράσματα εδώ», δήλωσε σήμερα ο Λιντμάιερ.

«Προκαταρκτικά δεδομένα, …δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αλλά αυτό είναι όλο κι όλο που έχουμε βασικά μέχρι τώρα», είπε.

Η Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, σε αυτήν αποδίδεται ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μολύνσεων, είπε ο Λιντμάιερ.

«Άρα η Όμικρον μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ξεπεράσει την κυρίαρχη παραλλαγή, αλλά σε αυτό το σημείο η πολύ κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η Δέλτα», είπε.

«Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε πολλές χώρες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κλείσιμο και πάλι της οικονομίας, τα λοκντάουν σε ορισμένες περιοχές, το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό έγινε πριν από την Όμικρον λόγω μιας αύξησης στα κρούσματα της Δέλτα.

«Ας μην το χάσουμε αυτό από τα μάτια μας», είπε.

Ο Λιντμάιερ είπε πως μέχρι στιγμής ο Π.Ο.Υ. δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενους θανάτους από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του ιού που προκαλεί την COVID-19.

«Δεν έχω δει κάποια πληροφορία για θανάτους που συνδέονται με την Όμικρον», είπε.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες διενεργούν τεστ στην προσπάθεια να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες, και –αν και ελπίζω πως όχι– πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Η νέα παραλλαγή, που χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον Π.Ο.Υ., εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής αλλά αφότου οι νοτιοαφρικανικές αρχές ενημέρωσαν τον Π.Ο.Υ. στις 24 Νοεμβρίου, μολύνσεις με την Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε περίπου τριάντα χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί εκτός της νότιας περιοχής της Αφρικής οι πρώτες μολύνσεις να συνδέθηκαν γενικά με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην περιοχή, όμως από τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Αυστραλία, για παράδειγμα.

Ο Π.Ο.Υ. θεωρεί πως είναι «αυξημένη» η «πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ