Τουρκία: Το οικονομικό τέλμα, η κοινωνική έκρηξη και το πραξικόπημα

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως στο σημείο που βρίσκεται δεν θα διαστάσει ακόμη και να καταλύσει την δημοκρατία και τους θεσμούς στη χώρα κάνοντας ο ίδιος ένα επιτυχημένο πραξικόπημα πριν την πτώση του...

Η Τουρκία βιώνει κάποιες από τις δυσκολότερες στιγμές της παντοκρατορίας του Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάρρευση της λίρας που πέφτει με απίστευτες ταχύτητες έναντι του δολαρίου (κυρίως) αλλά και του ευρώ (δευτερευόντως) φαίνεται πως δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία της γειτονικής χώρας.

 

Το γεγονός πως για τρίτη φορά η απόλυτα ελεγχόμενη από τον ίδιο τον Ερντογάν Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ουσιαστικά αύξησε την ταχύτητα με την οποία το εθνικό νόμισμα χάνει την αξία του, όπως προειδοποιούσαν άλλωστε όλοι οι οικονομικοί και επενδυτικοί παράγοντες τόσο εκτός όσο και εντός Τουρκίας. Εμφανίζει τάσεις αυτοκαταστροφής και πολιτικής αυτοκτονίας όμως ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία;

Οι Financial Times σε εκτενές ρεπορτάζ τους σημειώνουν πως ένας πολιτικός όπως ο Ερντογάν είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει προβλέψει το τι θα φέρει η διαρκής μείωση των επιτοκίων ειδικά σε μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ειδικά σε είδη πρώτη ανάγκης και πρώτες ύλες. Η κίνηση του Ερντογάν έχει ως πιθανότερο στόχο αρχικά να συσπειρώσει τον μεγάλο όγκο ψηφοφόρων του με ένα σοκαριστικό αλλά και άκρως αποδοτικό τρόπο. Δεν είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον το αφήγημα Ερντογάν να περιλαμβάνει την φράση «έβγαλα την χώρα από το οικονομικό τέλμα στο παρελθόν θα το κάνω και τώρα», μία φράση που δεν πείθει όσους ήδη υποφέρουν αλλά σίγουρα συσπειρώνει τον πυρήνα των φανατικών του οπαδών.

Ναι ο Ερντογάν έβγαλε ως πρωθυπουργός την Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευαγγελίζεται πως είναι ο δημιουργός της «ευημερίας» της χώρας σε κάθε τομέα της οικονομίας και της ζωής. Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλα επιχειρηματικά μπλοκ από τις ΗΠΑ αποεπενδύουν και η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να «τζογάρει» σε έκθεση τέτοιου μεγέθους. Με λίγα λόγια οι «ξένες πλάτες» δείχνουν αρνητικές ως και φοβικές να στηρίξουν το εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο του Τούρκου Προέδρου που θέλει να φέρει δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Ο αντίκτυπος στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονος και όπως σημειώνουν διεθνολόγοι το καζάνι που εδώ και καιρό σιγοβράζει θα φτάσει στα επίπεδα της έκρηξης σύντομα. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη αλλά και Άγκυρα είναι μόνο η αρχή. Όσοι δεν μπορούν σήμερα να αγοράσουν ούτε τα βασικά και βλέπουν τους μισθούς τους να γίνονται καπνός πριν ακουμπήσουν οι παλάμες τους την τουρκική λίρα θα είναι σίγουρα σε πολύ λίγο καιρό στους δρόμους.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία έχουν πάντα ένταση, μία ένταση που σίγουρα θα επιδιώξει και ο ίδιος ο Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις σημειώνουν αναλυτές από την γειτονική χώρα είναι το αδύναμο σημείο του Ταγίπ. Δεν του αρέσουν, δεν μπορεί να τις ελέγξει και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 τις φοβάται. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αγανάκτηση ο Ερντογάν θα απαντήσει βίαια. Είναι επίσης βέβαιο πως μία κοινωνία που πεινάει δεν θα αντιμετωπίσει με στωικότητα το χτύπημα… Οι Times της Νέας Υόρκης σε πρόσφατο άρθρο τους, τονίζουν πως «ίσως αυτή την φορά το νέο μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία να μην έρθει από δυνάμεις που θέλουν το κακό του Ερντογάν αλλά περισσότερο το καλό της Τουρκίας» και ουσιαστικά κάνουν λόγο για μία κρίση που δεν είναι απίθανο να φέρει πολύ ξύλο και αίμα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Το βέβαιο είναι πως και αυτή τη φορά ο Ερντογάν θα το πάει στα άκρα.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως στο σημείο που βρίσκεται δεν θα διαστάσει ακόμη και να καταλύσει την δημοκρατία και τους θεσμούς στη χώρα κάνοντας ο ίδιος ένα επιτυχημένο πραξικόπημα πριν την πτώση του….

 

Πηγή: powergame.gr