Το δρόμο εκτός πλατό έδειξαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες σύμφωνα με το BBC, καθώς εφεξής απαγορεύεται η παρουσία τους σε σαπουνόπερες σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επέβαλε η κυβέρνησή του.
Οι γυναίκες δημοσιογράφοι και παρουσιάστριες έχουν επίσης διαταχθεί να φορούν μαντίλα στη μικρή οθόνη, αν και οι οδηγίες δεν αναφέρουν ποιο είδος κάλυψης πρέπει να χρησιμοποιούν στο εξής.
Δημοσιογράφοι σχολίαζαν ότι ορισμένοι από τους κανόνες είναι ασαφείς και υπόκεινται σε ερμηνεία.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου και πολλοί φοβούνται ότι σταδιακά θα επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς.
Ειδικότερα, τελευταία σειρά κατευθυντήριων γραμμών των Ταλιμπάν, που έχουν εκδοθεί στα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβάνει οκτώ νέους κανόνες. Περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταινιών που θεωρούνται αντίθετες με τις αρχές του νόμου της Σαρία και των αφγανικών αξιών, ενώ απαγορεύεται το βίντεο με άνδρες που εκθέτουν προσωπικά μέρη του σώματος. Απαγορεύονται επίσης η κωμωδία και η ψυχαγωγία που προσβάλλει τη θρησκεία ή μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική για τους Αφγανούς.
Οι Ταλιμπάν επέμειναν επίσης ότι δεν πρέπει να μεταδίδονται ξένες ταινίες που προωθούν «ξένες πολιτιστικές αξίες». Τα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν κυρίως ξένα δράματα με πρωταγωνιστές γυναικείους χαρακτήρες.
Ένα μέλος μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν, ο Hujjatullah Mujaddedi, δήλωσε ότι η ανακοίνωση νέων περιορισμών ήταν απροσδόκητη. Είπε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κανόνες δεν είναι πρακτικοί και ότι εάν εφαρμοστούν, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν.
Η προηγούμενη απόφαση των Ταλιμπάν να διατάξει τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να μένουν στο σπίτι και να μην εκπαιδεύονται έκανε το Αφγανιστάν τη μόνη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στον μισό πληθυσμό του να λαμβάνει εκπαίδευση. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Καμπούλ, είπε επίσης στις γυναίκες υπαλλήλους του δήμου να μένουν στο σπίτι, εκτός εάν τις δουλειές τους δεν μπορεί να τις καλύψει ένας άνδρας.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί τους για τις γυναίκες που εργάζονται και τα κορίτσια που σπουδάζουν είναι «προσωρινοί» και ισχύουν μόνο για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι χώροι εργασίας και τα περιβάλλοντα μάθησης είναι «ασφαλή» για αυτές.