Πανομοιότυπη κατάσταση με αυτή που βίωσε η Ελλάδα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 αντιμετωπίζει η Πολωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, λαμβάνει χώρα ένα είδος υβριδικού πολέμου, καθώς όλο και αυξάνεται η ένταση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προσέρχονται μαζικά εκεί. Μέχρι χθες το βράδυ, είχαν συγκεντρωθεί μερικές χιλιάδες, ενώ ακολουθούν περισσότεροι. Εκατοντάδες είναι και τα βίντεο, στα οποία καταγράφεται το πλήθος που κατευθύνεται συντονισμένα.
Ξεπερνούν τους 10.000
Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 10.000 όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα υπό άθλιες συνθήκες, δίχως φαγητό, νερό και κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες ρούχα. Το πλήθος κραυγάζει τη λέξη «Γερμανία», απαιτώντας να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποπροσανατολισμένο ή καθοδηγούμενο… Πολλοί από αυτούς επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά. Κατέρριψαν, μάλιστα, μέρος του φράχτη.
Μέλη της πολωνικής συνοριοφυλακής έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο τείχος, αποτρέποντάς τους να περάσουν. Μεταξύ άλλων, απαγορεύθηκε και η κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα, ώστε να μην καταστεί δυνατή η προσέλευση μεγαλύτερου πλήθους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βαρσοβία οχυρώνει τα σύνορα της με 12.000 άνδρες.
Η Λευκορωσία προωθεί το πλήθος προς την Πολωνία και υπάρχουν πληροφορίες ότι Λευκορώσοι αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, σε μία προσπάθεια να σπρώξουν τους μετανάστες προς την Ευρώπη. Είναι κι αυτό ένα είδος «εκδίκησης» για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βέβαια ένας μοχλός πίεσης. Ουσιαστικά, η Λευκορωσία κάνει ό,τι έκανε η Τουρκία.
Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βαρσοβίας και της ΕΕ. Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Βρυξέλλες, οι οποίοι καταγγέλουν το καθεστώς Λουκανσέκο.
Η αντίδραση της Κομισιόν
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρ Γιανς δήλωσε: «Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Λευκορωσία δίπλα από τα σύνορα με την Πολωνία… Πρόκειται για συνέχιση της απεγνωσμένης προσπάθειας του καθεστώτος του Λουκασένκο να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε. Επανειλημμένα έχουμε απορρίψει σθεναρά τις απόπειρες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς».
Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ. Μιλώντας και αυτός για «υβριδική απειλή», είπε ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ενώ το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αντίδραση φον ντερ Λάιεν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Μινσκ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Λευκορωσία. Στην ίδια γραμμή και το ΝΑΤΟ, που καταδίκασε ως απαράδεκτο τον τρόπο, με τον οποίο το Μινσκ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, με την ώθηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας.
Εδώ και καιρό η Λευκορωσία «σπρώχνει» το μεταναστευτικό κύμα προς τη Λεττονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία, με την ΕΕ να κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο ότι διευκολύνει τους πρόσφυγες να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σ’ αυτή την περιοχή.