Quantcast

Δραματικές ώρες στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 νεκροί από κορωνοϊό

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 366.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία με 16.523 νεκρούς και στην Ισπανία με 13.005 νεκρούς.

Τι πήγε στραβά στην πρόληψη της κρίσης

Όπως και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επί μακρόν διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι ο κίνδυνος ήταν μικρός, την ώρα που ο SARS-CoV-2 ήδη εξαπλωνόταν, χωρίς να ανιχνεύεται.

Μετά, προκάλεσαν σύγχυση με τα διαγνωστικά τεστ και απέρριψαν τη χρήση μάσκας για να περιοριστούν οι μολύνσεις. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει επαρκή αποθέματα αναπνευστικών συσκευών και ιατρικού εξοπλισμού.

Η υποβάθμιση του κινδύνου από τον Αμερικανό πρόεδρο, μέχρι και τον Μάρτιο, καθυστέρησε τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα δεν θα γλίτωνε από τον «αόρατο εχθρό», όπως τον αποκαλεί τώρα. Ωστόσο, στις 10 Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι ο κορωνοϊός θα είχε κάνει τον κύκλο του και θα είχε εξαφανιστεί μέχρι τον Απρίλιο.

Το πολιτικό σύστημα, αυτό της ομοσπονδίας 50 Πολιτειών με επικεφαλής, η καθεμιά τους, έναν κυβερνήτη ο οποίος έχει εξουσίες σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, ήταν ένα άλλο στοιχείο που ενίσχυσε τον σκεπτικισμό του προέδρου με βάση τις κομματικές γραμμές και καθυστέρησε τη λήψη μέτρων που θεωρούνται από τους επιδημιολόγους τα πιο αποτελεσματικά: την τήρηση αποστάσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάτσγουορκ «οδηγιών», όπως το χαρακτήρισε η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ενθαρρύνθηκε και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον πρόεδρο: για παράδειγμα, ο παρουσιαστής Σον Χάνιτι, από τις «βεντέτες» του συντηρητικού Fox News, μέχρι και τις 9 Μαρτίου μιλούσε για μια «νέα φάρσα» στόχος της οποίας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.