Την έναρξη της μείωσης (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων και τίτλων που είχε τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της Fed, το tapering αρχικά θα έχει ύψος 15 δισ. δολαρίων (το ύψος των συνολικών αγορών του αμερικανικού προγράμματος ανερχόταν περί τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα).
Το διοικητικό συμβούλιο της Fed κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 0%-0,25%.
Σύμφωνα με την Fed, η αναμενόμενη απόφαση για έναρξη του tapering έρχεται σε μία περίοδο που «η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».
Η Fed χαρακήρισε επίσης «παροδικό» το πρόβλημα του πληθωρισμού, αποδεχόμενη ωστοσο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται σε ένα περιβάλλον με έντονα προβλήματα στις αλυσίδες εφοφιασμού, όπως αυτό που βιώνουμε την παρούσα περίοδο.
«Η Fed άρχισε την απόσυρση της χαλαρής πολιτικής σήμερα καθώς ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση του QE, όπως αναμενόταν ευρύτερα», δήλωσε οικονομολόγος της CIBC Economics, προσθέτοντας: «Η Fed θα μειώσει από τον Νοέμβριο τον μηνιαίο ρυθμό καθαρών αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κατά 10 δισ. δολάρια και των καθαρών αγορών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων κατά 5 δισ. δολάρια, που σημαίνει τον τερματισμό τους στα μέσα του 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την πρόβλεψή μας για δύο αυξήσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να αλλάξουν τον ρυθμό ως αντίδραση σε μία αλλαγή των οικονομικών προοπτικών».
Προειδοποιήσεις Πάουελ για το επόμενο διάστημα
Η Fed θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να παρέμβει αναλόγως στην πορεια του tapering, υπογράμμισε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ. Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε είναι ότι στόχος της τράπεζας είναι το tapering να ολοκληρωθεί εντός του 2022.
Πρόεβλεψε δε ότι θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού από το β΄ ή το γ’ τρίμηνο του 2022.
Δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών και ότι ενισχύουν τα προβλήματα ανεύρεσης εργασίας, ενώ προέβλεψε ότι τα προβλήματα αυτά θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν και στο μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ακόμη η επιστροφή της απασχόλησης στα μέγιστα επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδα προ πανδημίας, είναι αυτή που θα μπορούσε να ανάψει το «πράσινο φως» για μία αύξηση των επιτοκίων, κάτι που ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους.