Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις πιέσεις του προς το πετρελαϊκό καρτέλ για λήψη μέτρων ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, κατηγορώντας τον μάλιστα για τις πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του.
«Αν ρίξετε μια ματιά στις τιμές του φυσικού αερίου και στις τιμές του πετρελαίου, αυτό είναι συνέπεια, μέχρι στιγμής, της άρνησης της Ρωσίας ή των χωρών του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Ασυνήθιστα ισχυρή πίεση
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η πίεση στον ΟΠΕΚ+ είναι ασυνήθιστα ισχυρή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Sheikh Abdullah Bin Zayed, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη για να πιέσει για αύξηση της παραγωγής.
Άλλα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο πιέζουν επίσης σκληρά, με την Ιαπωνία και την Ινδία να θέλουν περισσότερη παραγωγή καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και την Ασία.
Καθώς οι τιμές της βενζίνης θέτουν αυξανόμενους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους, το θέμα τέθηκε στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να ζητούν αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά τη συνάντηση της Πέμπτης.
Μέλη, όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Νιγηρία, δήλωσαν ότι θέλουν ο ΟΠΕΚ+ να τηρήσει το τρέχον σχέδιό του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
Τα αντίμετρα
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι «είναι απρόθυμος να πει» τι θα έκαναν ο ίδιος και άλλοι ηγέτες εάν οι μεγάλοι παραγωγοί επέλεγαν να μην αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.
Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο Μπάιντεν είχε μια «ευρεία συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα με άλλους καταναλωτές ενέργειας» σχετικά με πιθανά βήματα.
Ο Μπάιντεν επικρίθηκε από ακτιβιστές στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, οι οποίοι είπαν ότι ήταν υποκριτικός πιέζοντας για υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου, ακόμη και όταν παρευρέθηκε σε μια συνάντηση όπου οι ηγέτες είπαν ότι ήθελαν να μεταβούν σε καθαρότερες πηγές καυσίμων.
Όμως ο Μπάιντεν είπε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων επιβάλλουν επιπλέον κόστος στους Αμερικανούς της εργατικής και μεσαίας τάξης που μετακινούνται στην εργασία τους και ότι οι τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα καθώς οι καταναλωτές μεταβαίνουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να τροφοδοτούν τα οχήματά τους.