Quantcast

ΟΗΕ: «Ανησυχία» Γκουτέρες για πιθανή αποτυχία της COP26

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο κόσμος οδεύει «προς την καταστροφή», προειδοποίησε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες

Οι τρέχουσες δεσμεύσεις των κρατών για το κλίμα αποτελούν «εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς την καταστροφή», έκρινε χθες Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να κρύψει την ανησυχία για το ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να «αποφευχθεί η αποτυχία» της COP26, η οποία ξεκινά σε εννιά ημέρες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη από πλευράς 200 χωρών θα οδηγήσουν απλούστατα σε «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 ° Κελσίου, πολύ υψηλότερη από τον στόχο που ορίστηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, όταν συμφωνήθηκε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερους από 2 ° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ιδεατά στον 1,5 ° Κελσίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο κόσμος οδεύει «προς την καταστροφή», προειδοποίησε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε διαδικτυακά μαζί με μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Covering Climate Now.

«Η πρόοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν αρκεί» και «όταν βλέπω τον ελάχιστο χρόνο που απομένει από σήμερα ως τη Γλασκόβη (σ.σ. στη Σκοτία, όπου θα διεξαχθεί η COP26) και το πόσο μακριά βρισκόμαστε από εκεί όπου θα έπρεπε να είμαστε, ανησυχώ πολύ, αλλά διατηρώ ελπίδες», πρόσθεσε.

Η 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ή COP26, ξεκινά την 31η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί τη 15η Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ελπίζω ότι είμαστε ακόμη εντός προθεσμίας για να αποφύγουμε την αποτυχία στη Γλασκόβη, αλλά ο χρόνος πιέζει, είναι όλο και πιο δύσκολο και για αυτό ανησυχώ πολύ, φοβάμαι πως τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή».

Για να αποφευχθεί η αποτυχία, έκανε έκκληση να υπάρξει «συναίσθηση των ευθυνών» των κυβερνήσεων, ειδικά αυτών της G20, οι ηγέτες της οποίας θα συναντηθούν λίγο πριν από την COP26.

«Η μόλυνση μιας χούφτας χωρών έχει γονατίσει την ανθρωπότητα», επέμεινε, υπενθυμίζοντας πως η G20 ευθύνεται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι χώρες μέλη της θα πρέπει «να ηγηθούν στις προσπάθειες» για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση «τα ανθρώπινα όντα θα υποστούν φοβερά δεινά», προειδοποίησε.

Σημείωσε ωστόσο πως όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως οι αναδυόμενες οικονομίες. Επέμεινε ειδικά στην ανάγκη εγκατάλειψης του άνθρακα ως το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και ως το 2040 για τις υπόλοιπες.

Ερωτηθείς για την Κίνα, που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις νέες δεσμεύσεις της, και για τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πασχίζει να ψηφιστεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για το κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις δύο χώρες που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων να «πάνε πιο μακριά».

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από ό,τι έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής: για την Κίνα, το ζήτημα-κλειδί είναι η μείωση των εκπομπών· για τις ΗΠΑ, το ζήτημα-κλειδί είναι η χρηματοδότηση και η εγγύηση πως οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα επιτευχθούν», είπε.