Η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο καταπολέμησης των ανθρωποκτονιών οι οποίες ανήλθαν σε πρωτοφανές επίπεδο εντός της αραβικής κοινότητας της χώρας, διατάσσοντας κυρίως την αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων.
Από την αρχή του έτους, διαπράχθηκαν 102 ανθρωποκτονίες από πρόθεση εντός της ισραηλινής αραβικής κοινότητας, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά τον φαύλο κύκλο της βίας στους κόλπους μιας μειονότητας που διαμαρτύρεται εδώ και πολύ καιρό ότι είναι θύμα διακρίσεων.
Το τελευταίο θύμα είναι ένας 26χρονος από την Ουμ αλ-Φαχμ, πόλη 50.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που σκοτώθηκε σήμερα μετά τα πυρά που δέχθηκε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρισκόταν, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Κατάσταση έκτατης ανάγκης»
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι διέταξε την ενίσχυση δύο επιχειρήσεων της συνοριακής αστυνομίας για να «βοηθήσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας εντός των αραβικών κοινοτήτων».
Κατά την παρουσίαση ενός προσωρινού σχεδίου διάρκειας έξι μηνών στο κοινοβούλιο σήμερα, ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιόαβ Σεγκάλοβιτς δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι σε «κατάσταση έκτατης ανάγκης».
Το σχέδιο αυτό που τίθεται σε ισχύ, προβλέπει κυρίως ενίσχυση της ασφάλειας από τον στρατό, με την υποστήριξη της Σιν Μπετ, της ισχυρής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, για να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο όπλων.
«Η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει στην πρόληψη της εγκληματικότητας, της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας και της κατασκευής για τον αραβικό πληθυσμό», πρόσθεσε ο Σεγκάλοβιτς.
Διχασμένοι οι Άραβες βουλευτές
Άλλα νομοσχέδια που εξετάζει το κοινοβούλιο προβλέπουν ελάχιστες ποινές για την παράνομη οπλοκατοχή και διευρύνουν τις εξουσίες της αστυνομίας για να διενεργεί έρευνες χωρίς ένταλμα.
Οι Άραβες βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της βίας.
Μεγαλύτερη διαφάνεια της αστυνομίας είναι απαραίτητη έπειτα από χρόνια αποτυχίας στην καταπολέμηση των ανθρωποκτονιών, δήλωσε ο Σάμι Αμπού Σαχάντεχ, βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Εκπροσωπώντας σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού, οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι οι απόγονοι των Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.
Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ έχουν ισραηλινά διαβατήρια και δικαίωμα ψήφου, αλλά καταγγέλλουν διακρίσεις, κυρίως στο θέμα της στέγασης και της εφαρμογής του νόμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP