Quantcast

Πόρισμα-καταπέλτης για Μπολσονάρου: «Σκόπιμα» εγκλήματα τα λάθη του στην πανδημία που κόστισαν χιλιάδες ζωές

Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν από το πόρισμα οι κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και «γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών» λόγω διαφωνιών των μελών της επιτροπής της Γερουσίας

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας της Γερουσίας της Βραζιλίας που ερεύνησε τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου θα ζητήσει να του απαγγελθούν κατηγορίες για μια σειρά εγκλημάτων, λόγω των λαθών που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 600.000 ανθρώπων στη χώρα.

Έπειτα από έξι μήνες ακροάσεων, με συγκλονιστικές καταθέσεις και τρομακτικές αποκαλύψεις, η επιτροπή έρευνας που αποτελείται από γερουσιαστές διάφορων κομμάτων θα δημοσιοποιήσει σήμερα το πολυαναμενόμενο πόρισμά της.

Ο Μπολσονάρου έχει απορρίψει την έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη, ενώ χθες Τρίτη δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι είναι «ένα ανέκδοτο», τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί.

Σήμερα ο εισηγητής Ρενάν Καλχέιρος θα διαβάσει το πόρισμα των 1.200 σελίδων, πιθανόν μια συντομευμένη εκδοχή του. Ο Καλχέιρος ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου θα πρέπει να απαγγελθούν εννέα κατηγορίες, ανάμεσά τους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «κακοδιαχείριση».

Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν από το πόρισμα οι κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και «γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών» λόγω διαφωνιών των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με την επιτροπή, τα εγκλήματα που περιγράφονται στο πόρισμά της διαπράχθηκαν «σκοπίμως» καθώς η κυβέρνηση Μπολσονάρου αποφάσισε να μην λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παράλληλα στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται ότι ο Μπολσονάρου απέρριψε προτάσεις να αγοράσει η Βραζιλία εμβόλια κατά της covid-19, καθυστερώντας την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, γεγονός που εκτιμάται ότι κόστισε 95.000 ζωές.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος οδηγούνταν από «μια αβάσιμη πίστη στη θεωρία της ανοσίας της αγέλης μέσω της φυσικής νόσησης και την ύπαρξη θεραπείας».

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον πολλών υπουργών και τριών γιων του Μπολσονάρου: του γερουσιαστή Φλάβιο, του Εντουάρντο, πολιτικού και αξιωματικού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, και του Κάρλος μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο. Οι τρεις αυτοί γιοι του Μπολσονάρου κατηγορούνται ότι διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις για την covid-19 και υποκίνησαν τους πολίτες «να μη συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας».

Η επιτροπή έρευνας εξέτασε τις ευθύνες της κυβέρνησης στη σοβαρή έλλειψη οξυγόνου που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ασθενών στο Μανάους, τις δηλώσεις του Μπολσονάρου κατά των lockdown, αλλά και την άρνησή του να παραδεχθεί τη σοβαρότητα της covid-19, την οποία έχει χαρακτηρίσει «γριπούλα». Εξάλλου οι ειδικοί έχουν επικρίνει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο επειδή δεν φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του και τονίζει το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις σχέσεις μεταξύ του Βραζιλιάνου προέδρου και ιδιωτικών νοσοκομειακών ομίλων, οι οποίοι φέρονται να προωθούσαν «μια επικίνδυνη θεραπεία» κατά της covid-19, κυρίως με υδροξυχλωροκίνη, η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.

«Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας προτείνει ξεκάθαρα να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπεύθυνους, και υπάρχουν πολλοί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μην τιμωρηθούν», τόνισε χθες ο Ομάρ Αζίζ, πρόεδρος της επιτροπής.

Το πόρισμα θα δοθεί στην εισαγγελία, η οποία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να απαγγείλει κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία δείχνει η έρευνα. Στην περίπτωση του Μπολσονάρου οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι λίγο πιθανό να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπομπής του, αλλά και του γενικού εισαγγελέα Αουγκούστο Αράς, τον οποίο έχει διορίσει ο ίδιος, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ