Γερμανία: Δηλώνει έτοιμη να δεχτεί άμεσα ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.600 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι ανήλικοι που ζουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν γρήγορα στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να δεχτεί γρήγορα ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα τηρήσει την υπόσχεσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στέφε Άλτερ.

Θα δεχθούν περίπου 1.600 ασυνόδευτα παιδιά

Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πρόσφατα ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «οι προετοιμασίες στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο έχουν ήδη προχωρήσει. Ελπίζω ότι τα πρώτα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν στις χώρες υποδοχής την επόμενη εβδομάδα».

Αγνωστο πότε θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα
Το εάν η Γερμανία θα δεχτεί τελικά 250 ή 400 ανηλίκους δεν είναι πάντως σαφές, όπως αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα πότε θα φύγουν από την Ελλάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατική ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για να εξασφαλιστεί η άμεση αναχώρηση από τα ελληνικά νησιά», ανέφεραν πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε σήμερα Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με τις χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη εκφράσει ή σηματοδοτήσει την προθυμία τους να δεχτούν παιδιά και εφήβους. Κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η σχεδιαζόμενη διαδικασία μετεγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα λόγω της κρίσης κορονοϊού. Τα τεστ υγείας πριν από τη μετεγκατάσταση είναι τυποποιημένα αποτελούν ούτως ή άλλως τυποποιημένη διαδικασία, σημείωναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του παρόντος, γίνονται διαβουλεύσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της διαδικασίας στις περιστάσεις.