Quantcast

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την πολιτική δικαιοσύνη – Αντιδράσεις για την Πιλοτική Δίκη – Τι προβλέπεται για τους άγονους πλειστηριασμούς

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του νομοσχεδίου για την ταχεία πολιτική δίκη έχει βρεθεί και η διάταξη για τη σταδιακή αυτόματη μείωση της τιμής σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς που αποβαίνουν άγονοι

Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης».

 

Αντιδράσεις για την Πιλοτική Δίκη

Στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το νομικό καθεστώς της εισαγωγής στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ένδικων βοηθημάτων και μέσων που έχουν ασκηθεί ενώπιον οποιουδήποτε πολιτικού δικαστηρίου, η εισαγωγή δηλαδή της πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

«Δεν καταλαβαίνετε ότι η πιλοτική δίκη είναι υπέρ των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας; Θέλουν οι αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται σε μια αέναη δικαστική διαδικασία, με στάδια για τα οποία καλούνται, κάθε φορά, να έχουν τη δική τους οικονομική συνεισφορά ή θέλουν να λύνονται τα θέματα και τα ζητήματα τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το συντομότερο δυνατό; Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία, εγώ σας καλώ να σκεφτείτε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Από την πλευρά τους οι εισηγητές της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί, από την πίσω πόρτα, ένα οιονεί συνταγματικό δικαστήριο, για να ελέγξει ασφυκτικά τη νομολογία σε υποθέσεις τραπεζικών δανείων, υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εργατικών διαφορών σε μεγάλες επιχειρήσεις, συμβασιούχων», υποθέσεων δηλαδή που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κυρίως τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Αναφορικά με το ζήτημα της πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκαν σε κλίμα αντίστοιχο με τις επισημάνσεις που διατύπωσαν στην Επιτροπή της Βουλής, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

 

Τι αναφέρει η διάταξη για τους άγονους πλειστηριασμούς

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του νομοσχεδίου για την ταχεία πολιτική δίκη έχει βρεθεί και η διάταξη για τη σταδιακή αυτόματη μείωση της τιμής σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς που αποβαίνουν άγονοι.

“Η διάταξη αντιμετωπίζει το φαινόμενο ελλείψεως πλειοδοτών, γεγονός που οφείλεται συχνά στην υψηλή τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριαζόμενου κινητού ή ακινήτου. Προβλέπεται, σε αυτή την περίπτωση, η σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εάν προηγηθούν δυο ματαιώσεις του πλειστηριασμού, και συγκεκριμένα του πλειστηριασμού που έχει οριστεί αρχικά, και του πλειστηριασμού, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε σαράντα (40) ημέρες με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς”, αναφέρεται στην αιτιολόγηση της ρύθμισης και περιγράφεται ότι “η έλλειψη πλειοδοτών υποδηλώνει ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν είναι αντίστοιχη με τις υφιστάμενες συνθήκες αγοράς και ζήτησης και για τον λόγο αυτό, με σκοπό να διενεργηθεί τελικά ο πλειστηριασμός και να υπάρξει σημαντικό πλειοδοτικό ενδιαφέρον, σε συνθήκες αγοράς και υγιούς ανταγωνισμού καθιερώνεται η σε δύο στάδια περαιτέρω (αυτόματη) μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Στο τρίτο αυτό στάδιο διενέργειας του πλειστηριασμού, μετά από τις δυο αρχικές ματαιώσεις, η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται αυτόματα κατά είκοσι τοις εκατό (20%). Εάν και πάλι δεν υπάρξει πλειοδοτικό ενδιαφέρον, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται κατά ένα επιπλέον δεκαπέντε τοις εκατό (15%)”.

 

Πηγή: Parapoltika.gr