Σε ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία κινείται και πάλι η κυβέρνηση, μετά από μία περίοδο που στο επίκεντρο ήταν η διεθνής διπλωματία, με τα ταξίδια και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στη Βαλένθια και φυσικά με την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την επόμενη χρονιά, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και τον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2022 αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το πολιτικό μήνυμα εν όψει του προγραμματισμού για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και για την επόμενη, το έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, στη Βαλένθια, όπου τον προσκάλεσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Πάμπλο Κασάδο. «Οι πολιτικές μας είναι πολιτικές μεταρρυθμίσεων, ανανέωσης και της ελευθερίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει στην Ελλάδα: «Μείωση των φόρων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και αξιοποίηση της έξυπνης τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας με στόχο να αποκομίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες».
Τα θέματα της συνεδρίασης
Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022. Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει νέα προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στο 6,1%. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνονται τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν και ισχύουν και θα επεκτείνονται και στο 2022, όπως και όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πριν από ένα μήνα, από το βήμα της ΔΕΘ.
Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων. Πρόκειται για τις 100 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Το κεντρικό τρίπτυχο που το χαρακτηρίζει παραμένει το ίδιο: Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας – ενίσχυση και μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους – ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Οριζόντια τρέχει παράλληλα η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και οι πολιτικές και οι επενδύσεις σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, που αγγίζουν πολλούς τομείς του κυβερνητικού έργου.
Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022. Ο κ. Βορίδης θα λάβει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή οι προκηρύξεις των θέσεων, οι διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ, κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες προσλήψεις και δεσμεύσεις που θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι συνολικά 15.836 για όλο το 2022. Για πρώτη φορά, παράλληλα, θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο Δημόσιο. Το ανώτατο σύνολο εγκρίσεων για το 2022 (αριθμός θέσεων έκτακτου προσωπικού) αναμένεται να διαμορφωθεί στις 25.344.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων. Με το νέο σχέδιο νόμου εισάγονται φορολογικά κίνητρα με σκοπό τη διευκόλυνση των συνενώσεων, των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και (σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις) μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.
Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός».
Πηγή: Parapolitika.gr