Σχεδόν 19.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Αϊτή, έχουν εγκλωβιστεί στις βόρειες ακτές της Κολομβίας, εν αναμονή του διάπλου τους προς τον Παναμά.
«Έπειτα από μια αποστολή αξιολόγησης της μεταναστευτικής κρίσης (…), μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σχεδόν 19.000 μετανάστες», στην κοινότητα Νεκόκλι, του διαμερίσματος Αντιόχεια, «εν αναμονή διέλευσης προς τα σύνορα για τον Παναμά», δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη Κάρλος Καμάργκο.
Οι μετανάστες αυτοί είναι «στην πλειονότητά τους από την Αϊτή», εξήγησε ο Καμάργκο στο Twitter.
Εδώ και εβδομάδες, χιλιάδες μετανάστες, που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν τη μικρή παράκτια πόλη, το Νεκόκλι, στις ακτές του Ατλαντικού της Κολομβίας, ένα από τα σημεία διέλευσης προς τον γειτονικό Παναμά.
Η ροή μεταναστών είχε περιοριστεί το 2020 λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού και το κλείσιμο των συνόρων.
Όμως, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, το Νεκόκλι, με πληθυσμό 45.000 κατοίκους, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ασταμάτητη ροή μεταναστών.
Από το Νεκόκλι, οι μετανάστες πρέπει στη συνέχεια να διαπλεύσουν τον Κόλπο Ουράμπα, για να φθάσουν στο μικρό χωριό Ακάντι, που συνορεύει με τον Παναμά. Στη συνέχεια, ξεκινούν πεζή την επικίνδυνη διαδρομή για να διασχίσουν την Νταριέν, μια ορεινή ζούγκλα, ιδιαιτέρως εχθρική και επικίνδυνη.
Το ταξίδι προς τις ΗΠΑ
Για ημέρες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, βρίσκονται αντιμέτωποι με ερπετά, χαράδρες, τροπικές βροχές και εγκληματίες που συνδέονται συχνά με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Την ίδια ώρα, οι δύο ναυτιλιακές εταιρείες της περιοχής, που εκτελούν τα δρομολόγια καθημερινά από το Νεκόκλι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των αφίξεων καθημερινά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση στην περιοχή.
Αυτές οι δύο εταιρείες «συνεχίζουν να πωλούν 250 θέσεις η κάθε μία σε μετανάστες καθημερινά», διευκρίνισε ο Συνήγορος του Πολίτη, που είναι επιφορτισμένος με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κόλπους της κολομβιανής κυβέρνησης.
«Έως σήμερα, έχουν ήδη πουλήσει 11.500 εισιτήρια, έως τις 13 Οκτωβρίου. Ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων δεν μπόρεσε να αγοράσει αυτά τα εισιτήρια» και «ορισμένοι αποφάσισαν να διαπλεύσουν τον Κόλπο Ουράμπα με παράνομα πλεούμενα», εξήγησε ο Καμάργκο.