Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το μήνυμα που σκοπεύουν να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
«Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», θα πουν οι ηγέτες σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει ακόμη το προσύμφωνο της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών.
Την Τετάρτη και η Γερμανία έστειλε ανάλογο μήνυμα, καλώντας την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών- μελών της ΕΕ. Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από τις δύο χώρες να ακολουθούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε ακόμη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, το Βερολίνο δεν θεωρεί πιθανό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, πέρα από την καταδίκη της συμφωνίας με τη Λιβύη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει παρεμβάσεις τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όσο και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις.
Εξάλλου, ήδη ο πρωθυπουργός έχει αναλύσει διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, τόσο στις επαφές που είχε με ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε. Ανάλογες κινήσεις έκανε η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες από διπλωματικά κανάλια.