AUKUS: Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύει την είσοδο των πυρηνικών υποβρυχίων της Αυστραλίας στα χωρικά της ύδατα

«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την ανακοίνωση του κοινού μετώπου ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), αφού η Νέα Ζηλανδία ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα

«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την ανακοίνωση του κοινού μετώπου ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), αφού η Νέα Ζηλανδία ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα.

 

 

Βεβαίως, η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η Αυστραλία, στενός σύμμαχος της Νέας Ζηλανδίας, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι η χώρα θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων και υποβρυχίων, ακόμη και για τη σύμμαχο Αυστραλία.

Τα πυρηνικά υποβρύχια από τις πρώτες πρωτοβουλίες του AUKUS

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση μιας νέας εταιρικής συμμαχίας ασφάλειας, υπό την ονομασία AUKUS, στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- βοήθεια προς την Αυστραλία να αποκτήσει πυροκίνητα υποβρύχια, ενώ απώτερο σκοπό έχει να βάλει «φρένο» στην διαρκώς αναπτυσσόμενη Κίνα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οπως ήταν φυσικό, η τριμερής αυτή συμφωνία έχει προεκτάσεις, αφού αναμένεται να διαφοροποιήσει τον γεωστρατηγικό χάρτη και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ εκτός της Νέας Ζηλανδίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Κίνα.