ΟΗΕ για Αφγανιστάν: Αναγκαία η άμεση βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας

Δωρητές από όλον τον κόσμο, έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν

Δωρητές από όλον τον κόσμο, έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν, όπου η φτώχεια και η πείνα έχουν εκτοξευθεί από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου ζητούσε 606 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις πιο επείγουσες ανάγκες του Αφγανιστάν, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσα πολλά δόθηκαν, ως απάντηση στην έκκληση.

Μετά από δεκαετίες πολέμου και δεινών, οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν «ίσως την πιο επικίνδυνη ώρα τους», είπε.

«Ο λαός του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας. Τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, καθώς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων τόνισε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Καθώς οι ροές βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων τελείωσαν απότομα λόγω της δυτικής αντιπάθειας και της δυσπιστίας προς τους Ταλιμπάν, οι δωρητές είχαν «ηθική υποχρέωση» να συνεχίσουν να βοηθούν τους Αφγανούς μετά από 20ετή δέσμευση, δήλωσαν αρκετοί ομιλητές στη Γενεύη.

Οι γείτονες Κίνα και Πακιστάν είχαν ήδη προσφέρει βοήθεια.

Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, επίσης στη Γενεύη, υπογράμμισε τις δυσαρέσκειες της Δύσης. Κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι αθέτησαν τις πρόσφατες υποσχέσεις διότι διέταξε για άλλη μια φορά τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι αντί να πάνε στη δουλειά τους, να κρατήσει τα έφηβα εκτός σχολείου και να διώξει τους πρώην αντιπάλους.

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε τρόφιμα και υγειονομική προμήθεια αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων και την Παρασκευή δήλωσε ότι θα στείλει μια πρώτη παρτίδα 3 εκατομμυρίων εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Το Πακιστάν έστειλε τρόφιμα και φάρμακα και ζήτησε να αφεθούν ελεύθερα τα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο εξωτερικό. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι απέστειλε αεροπορικό φορτίο βοήθειας.

«Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο αφγανικός λαός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί», δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, η χώρα του οποίου έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και πιθανότατα θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος της εξόδου των προσφύγων.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δήλωσαν ότι το κύριο βάρος της βοήθειας του Αφγανιστάν από την κρίση θα πρέπει να βαρύνει τις δυτικές χώρες.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση να επεκτείνουν την οικονομική, ανθρωπιστική και βιοποριστική βοήθεια», δήλωσε ο Τσεν Ξου, πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν 64 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη διάσκεψη, ενώ η Νορβηγία δεσμεύτηκε επιπλέον 11,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, ο μισός πληθυσμός εξαρτιόταν από τη βοήθεια των άλλων χωρών. Αυτό φαίνεται ότι θα αυξηθεί λόγω της ξηρασίας και των ελλείψεων.

Περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από τα νέα χρήματα προορίζονται για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο διαπίστωσε ότι το 93% των 1.600 Αφγανών που συμμετείχε στην έρευνα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν αρκετό φαγητό.

«ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΥΡΩΣΗΣ»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP David Beasley είπε ότι το 40% της σοδειάς του Αφγανιστάν είχε χαθεί, η τιμή του μαγειρικού λαδιού διπλασιάστηκε και οι περισσότεροι άνθρωποι ούτως ή άλλως δεν είχαν τρόπο να βρουν χρήματα.

Ενώ οι τράπεζες άρχισαν να ανοίγουν ξανά, οι ουρές για αναλήψεις είναι εξαιρετικά μεγάλες, και το πιο σημαντικό, κανένας που εξαρτάται από την κυβέρνηση για μισθό – από δημόσιους υπαλλήλους έως αστυνομικούς – καθώς, δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλιο.

«Δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, βαδίζουν στα πρόθυρα της πείνας. Δεν γνωρίζουν πού είναι το επόμενο γεύμα τους», είπε ο Μπέσλι.

«Εάν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί, θα μπορούσαμε πραγματικά, πραγματικά να μπούμε στην άβυσσο σε καταστροφικές συνθήκες, χειρότερες από αυτές που βλέπουμε τώρα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ, επίσης έκανε έκκληση, θέλοντας να ενισχύσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις υγείας που κινδυνεύουν να κλείσουν μετά την αποχώρηση των δωρητών.

Ο Αντόνιο Βιτορίνο, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε ότι το αφγανικό ιατρικό σύστημα «βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi προειδοποίησε ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος εκτοπισμός από το εκτιμώμενο μισό εκατομμύριο που έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο αλλού φέτος.

«Η φυσική απόσταση μεταξύ των εθνών μας και του Αφγανιστάν δεν πρέπει να μας παραπλανήσει», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας στο Αφγανιστάν θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα».

 

Πηγή: Reuters