Quantcast

Wirecard-gate στη Γερμανία: Στο Υπουργείο του Όλαφ Σολτς οι έλεγχοι από τους Εισαγγελείς

Ερευνάται ενδεχόμενη παρακώλυση Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο Wirecard

Οι διωκτικές αρχές της Γερμανίας πραγματοποίησαν χθες, με εισαγγελική εντολή, έρευνα στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναζητώντας τεκμήρια για πιθανή παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης στο μέγα σκάνδαλο της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών Wirecard.

Η υπόθεση αποκτά πρωτεύουσα πολιτική σημασία, καθώς η εισαγγελική έρευνα διεξάγεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της αναμέτρησης της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ του υπουργείου Οικονομικών προΐσταται ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, ο οποίος –σύμφωνα με τα μέχρι χθες δημοσκοπικά δεδομένα– έχει καλές πιθανότητες να διαδεχθεί στη γερμανική καγκελαρία την Αγκελα Μέρκελ. Εθνικός πρωταθλητής της Γερμανίας στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Wirecard περιήλθε σε δεινή θέση το 2019, ύστερα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές, με αποκορύφωμα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times. Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση τον Ιούνιο του 2020, όταν αποκαλύφθηκε ότι μετρητά της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ που είχαν καταχωριστεί στα βιβλία της, στην πραγματικότητα δεν είχαν υπάρξει ποτέ. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε γίνει από τότε στόχος των επικριτών του, που του καταλόγιζαν πολιτική ευθύνη για την ολιγωρία των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, δηλαδή της ομάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FIU) που ασχολείται με τα κυκλώματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της υπηρεσίας Bafin που εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το θέμα ανακινήθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών δήλωσε ότι η νέα έρευνα διατάχθηκε ύστερα από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η FIU αμέλησε να αναλάβει δράση, παρότι είχε ειδοποιηθεί από τράπεζες για υποψίες παράνομων συναλλαγών της Wirecard στην Αφρική, μεταξύ 2018 και 2020. Προσέθεσε, δε, ότι οι διωκτικές αρχές αναζητούν στοιχεία για να διευκρινίσουν κατά πόσο η αδράνεια της FIU οφείλεται σε εντολές άνωθεν.

Μέρκελ: Η Ελλάδα, η πιο δύσκολη δοκιμασία

Ποια ήταν η πιο δύσκολη ώρα στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της; Το ερώτημα αυτό τέθηκε στην Αγκελα Μέρκελ, σε εκδήλωση με τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, στο Ντίσελντορφ. Η απερχόμενη καγκελάριος δεν δίστασε να απαντήσει: «Στην κρίση του ευρώ, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας». Σε μια ασυνήθιστα προσωπική, κάποτε ακόμη και εξομολογητική συζήτηση, η Μέρκελ δήλωσε ότι τα πράγματα που κυρίως την καθόρισαν από τα νεανικά της χρόνια ήταν το γεγονός ότι μεγάλωσε με άτομα που είχαν διανοητική αναπηρία και ότι σπούδασε Φυσική, όπου το 80% των συμφοιτητών της ήταν άνδρες. Εμφανίσθηκε φεμινίστρια, υπερασπίσθηκε την πολιτική της στο προσφυγικό και, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, φάνηκε κάποιες στιγμές να «ομπαμίζει», υιοθετώντας φράσεις («Ναι, μπορούμε να το πετύχουμε») και ύφος που παρέπεμπαν στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, αν και όχι με τη δική του ευελιξία και λάμψη.

Πηγές: REUTERS, A.P., ΑΠΕ, DER SPIEGEL, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ