Quantcast

Μητσοτάκης για νέο ασφαλιστικό: Σπάει τα δεσμά του παρελθόντος, είναι για τους νέους και το μέλλον τους

Ποιες χώρες χρησιμοποιούν επίσης το κεφαλαιοποιητικό σύστημα – Πόσο θα αυξηθεί η επικουρική σύνταξη

Με ένα αναλυτικό κείμενο με παραδείγματα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρεί να εξηγήσει τι αλλάζει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τονίζοντας πως αποτελεί μία μεταρρύθμιση που αφορά πρωτίστως τους νέους.

Ο πρωθυπουργός, με άρθρο του με τίτλο «Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους» στην Athens Voice σημειώνει πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φιλοδοξεί να απαντήσει στις βάσιμες επιφυλάξεις όσων κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να αποδείξει ότι Πολιτεία και ασφαλισμένοι μπορούν να ευημερούν, βαδίζοντας μαζί.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το νέο πλαίσιο έχει καθαρούς κανόνες και δεν κρύβει ότι φτιάχτηκε για τους νέους και το μέλλον τους. Έτσι, προβλέπει ότι κάθε καινούργιος ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του ατομικό κουμπαρά με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις από την αμοιβή του. Θα μπορεί να τον παρακολουθεί online, ανά πάσα στιγμή. Αλλά θα έχει λόγο και στη διαχείριση του ποσού των εισφορών του, ώστε αυτό να μεγεθύνεται».

Δίνοντας μάλιστα παραδείγματα αναφέρει πως «η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης, είναι 153 ευρώ. Με τη νέα μέθοδο, θα φθάσει τα 219 ευρώ. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 43%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί στα 257 ευρώ (+68%) εάν έχει αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα τονίζοντας πως «το εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί μόνον όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις αποδοχές λίγων συνταξιούχων». Όπως λέει δε, αυτό ίσχυε παλιά, όχι τώρα. «Η δημογραφική απειλή δεν επιτρέπει, πια, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Κι όταν οι εισφορές απλώς αναδιανέμονται χωρίς να επενδύονται, οδηγούν στη μείωση της μέσης σύνταξης. Αυτό το σύστημα αλλάζει», σημειώνει.

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πρωθυπουργός λέει πως το νέο σύστημα ισχύει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. «Τo 55% των ασφαλισμένων στη Γερμανία, το 50% στο Βέλγιο και το 32% στη Γαλλία έχουν προαιρετική ιδιωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Ενώ ας σημειωθεί ότι το 100% των Σουηδών και το 80% των Δανών ασφαλισμένων καλύπτονται από δημόσια υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Αυτός είναι ο δρόμος των χωρών με παράδοση στην κοινωνική προστασία. Κι αυτόν ακολουθούμε», γράφει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης απαντά στην κριτική που έχει ασκηθεί περί ρίσκου γράφοντας πως στο νέο σύστημα υπάρχει ρητή εγγύηση του Δημοσίου περί «μη αρνητικής απόδοσης». «Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, και ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των αγορών, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, συν τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ασφάλεια στην ασφάλιση», λέει.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τονίζει πως η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συντάξεις των σημερινών μπαμπάδων ή παππούδων και το όποιο κόστος μετάβασης για το σύστημα, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, συμπληρώνοντας δε πως το νέο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σπάει τα δεσμά του παρελθόντος. «Στο εξής, κάθε νέος μας θα γνωρίζει ότι ο μόχθος του θα αποταμιευτεί έξυπνα και σωστά, διασφαλίζοντας το δικό του αύριο με ασφάλεια και σιγουριά», γράφει.