Καταπονημένοι και στριμωγμένοι από τον πληθωρισμό: Γνωρίστε τους Ευρωπαίους που κάνουν πολλές δουλειές για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Το Euronews Next προσέγγισε τους εργαζόμενους που έχουν αναλάβει πολλές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα

Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων αναλαμβάνει πρόσθετες θέσεις εργασίας για να καταπολεμήσει την κρίση του κόστους ζωής.

Νέα έρευνα από την εταιρεία λογισμικού Qualtrics δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε έχουν ήδη αναζητήσει είτε σχεδιάζουν να αναζητήσουν μια δεύτερη ροή εισοδήματος και το 77% σκέφτεται να πάρει υπερωρίες ή επιπλέον βάρδιες για να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν παρόμοιες τάσεις: το 30 τοις εκατό των εργαζομένων που ερωτήθηκαν στη Γερμανία και το 22 τοις εκατό αυτών στη Γαλλία σκέφτονται να αναλάβουν μια δεύτερη δουλειά. Περίπου το ένα τέταρτο αναζητούν έναν καλύτερα αμειβόμενο ρόλο.

Ο πληθωρισμός είναι πλέον διψήφιος στο Ηνωμένο Βασίλειο (10,1%) και σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (11,6%), του Βελγίου (13,1%) και της Ολλανδίας (16,8%).

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάσσονται στα ύψη, πολλοί εργαζόμενοι σκέφτονται να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση στο γραφείο για να βοηθήσουν να κρατήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας στο σπίτι.

Ωστόσο, το 45 τοις εκατό των εργαζομένων στην Ευρώπη λέει ότι ο εργοδότης τους πραγματικά τους ενθαρρύνει να εργάζονται από το σπίτι για να εξοικονομήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και θέρμανσης γραφείου, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη της SAP Concur, μιας εταιρείας υπηρεσιών διαχείρισης ταξιδιών και εξόδων.

Το Euronews Next προσέγγισε τους εργαζόμενους που έχουν αναλάβει πολλές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν με τα πραγματικά τους ονόματα.

 

Πώς επηρεάζει η κρίση του κόστους ζωής τους πραγματικούς εργαζόμενους;

Η Madeleine, 40, εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε ανώτερο ρόλο ως διευθυντής γραφείου στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Πρόσφατα, ανέλαβε βάρδιες το Σαββατοκύριακο σε ρόλο διαχειριστή στο τοπικό της κέντρο κήπου για να κερδίσει κάποια επιπλέον μετρητά.

«Είμαι στην εταιρεία μου για πάνω από 20 χρόνια. Είναι μια καλά αμειβόμενη δουλειά, πολλά προνόμια, φιλικοί άνθρωποι και μου αρέσει η δουλειά.

«Αλλά είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού και ο τρόπος με τον οποίο έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί τους τελευταίους μήνες – μου αφήνει ελάχιστες επιλογές αν θέλω να συμβαδίσω με το στεγαστικό μου δάνειο, το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο, τη μετακίνηση στη δουλειά, το φαγητό και το κόστος διαβίωσης.

«Το αδιαπραγμάτευτο μου είναι οι διακοπές μου. Τίποτα φανταχτερό, αλλά όταν έχω ελεύθερο χρόνο μου αρέσει να επισκέπτομαι νέα μέρη και θα με ραγίσει η καρδιά αν αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να θυσιάσω. Αυτό είναι λοιπόν που μου δίνει κίνητρο στη νέα μου εξαήμερη εργάσιμη εβδομάδα!»

 

 

Δυσκολεύεται να πληρώσει ενοίκιο

Πρόσφατη έρευνα από την ασφαλιστική εταιρεία Royal London διαπίστωσε ότι 5,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη αναλάβει μια πρόσθετη δουλειά για να καταπολεμήσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής – και άλλα 10 εκατομμύρια θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες.

Ο Κέισι, 27 ετών, εργάζεται στα μέσα ενημέρωσης και έχει αναλάβει θέσεις ελεύθερου επαγγελματία παράλληλα με τη δουλειά τους πλήρους απασχόλησης στο Λονδίνο.

«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι αυτός ο κλάδος είναι κακοπληρωμένος ούτως ή άλλως. Αλλά είναι επίσης πραγματικά ανταγωνιστικό και μπορείτε να αντικαταστήσετε πολύ ως εργαζόμενος.
«Πηγαίνω ενάντια στο συμβόλαιό μου αναλαμβάνοντας αυτούς τους επιπλέον ρόλους – αλλά τελικά είναι αυτό που πρέπει να κάνω αν πρόκειται να αντέξω οικονομικά να ζήσω στο Λονδίνο, ώστε να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου στο έπακρο.

«Έχω ακόμα λίγο ελεύθερο χρόνο, όπως τα Σαββατοκύριακα. Αλλά οι πίντες μετά τη δουλειά δεν συζητούνται αυτές τις μέρες – πρέπει απλώς να γυρίσω σπίτι και να κάνω ό,τι υπάρχει στη λίστα μου για εκείνο το βράδυ».

Όταν ρωτήθηκε πώς το κρατούσαν μυστικό από τον εργοδότη τους, ο Κέισι είπε: «Δεν είμαι. Ο διευθυντής μου ξέρει ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια καθώς γνωρίζουν χωρίς το επιπλέον εισόδημα δεν θα μπορούσα να πληρώσω το ενοίκιο μου ή να μεταβώ στη δουλειά. Είναι τόσο απλό”.

 

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε πολλούς ανθρώπους να αλλάζουν τις επαγγελματικές τους διαδρομές για να βρουν μια δουλειά που να υποστηρίζει την ψυχική τους ευημερία σε μια αναμφίβολα δύσκολη περίοδο.

Ωστόσο, ενώ η Μεγάλη Παραίτηση χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από υπαλλήλους που αναζητούσαν εταιρείες των οποίων οι αξίες ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους, οι σημερινοί άνθρωποι που αναζητούν εργασία δίνουν τη μεγαλύτερη αξία στην αποζημίωση, σύμφωνα με την Qualtrics.

Οι γονείς είναι ιδιαίτερα υπό πίεση. Σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα – 44 τοις εκατό – δηλώνουν ότι αναζήτησαν είτε για νέα είτε για δεύτερη δουλειά και είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μετακομίσουν σε φθηνότερες πόλεις (15 τοις εκατό) από τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά (9 τοις εκατό ).

«Αυτά τα ευρήματα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους εργοδότες ότι η οικονομική ασφάλεια είναι ο κύριος μοχλός αποφάσεων στη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε στο Euronews Next η Sarah Marrs, η οποία ηγείται της ομάδας Employee Experience Product Science της Qualtrics.

“Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να ανοίξουμε συζητήσεις σχετικά με το τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Δεν χρειάζεται να είναι άβολο – τα σωστά εργαλεία ακρόασης μπορούν να καταγράψουν αυτά τα δεδομένα με ασφαλή και εμπιστευτικό τρόπο. Μπορεί να αποκαλύψει υποστήριξη που μπορεί να παρέχει ο εργοδότης που θα επιτρέψει να διατηρήσουν το ταλέντο τους».
Μια έρευνα από τον ιστότοπο για άτομα που αναζητούν εργασία TotalJobs διαπίστωσε παρομοίως νωρίτερα φέτος ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζούσαν από εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας και πάνω από το ένα τρίτο (37 τοις εκατό) προσπαθούσαν να αλλάξουν δουλειά για υψηλότερες αμοιβές.

Εκεί όπου η πανδημία και οι πολιτικές της για την εξ αποστάσεως εργασία απελευθέρωσαν τους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε – οδηγώντας σε τεράστια άνοδο στον τρόπο ζωής των ψηφιακών νομάδων και στους ανθρώπους που εργάζονται στο εξωτερικό – τώρα, φαίνεται ότι η αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται σε χώρες όπου τα χρήματά σας πηγαίνουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την υπερπόντια τοποθεσία εργασίας Anywork Anywhere, οι αναζητήσεις για «εργασία στο εξωτερικό» έχουν αυξηθεί κατά 56 τοις εκατό φέτος, με τις πιο δημοφιλείς επιλογές να είναι το Ντουμπάι, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

 

 

Ποια είναι η λύση;

Μέχρι στιγμής… όχι πολλά πέρα από την παγκόσμια επαγγελματική εξουθένωση.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει μέτρα ανακούφισης. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα νοικοκυριά λαμβάνουν στήριξη με τους χειμερινούς τους λογαριασμούς ενέργειας φέτος.

Η Γαλλία υιοθέτησε ένα πακέτο ελάφρυνσης του πληθωρισμού 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι, το οποίο επέτρεψε στις εταιρείες να πληρώνουν υψηλότερα αφορολόγητα μπόνους στους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η Ιταλία εισήγαγε επίσης νομοθεσία για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και η Πολωνία εισήγαγε ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης «διακοπών πληρωμών» για άτομα που κατέχουν στεγαστικά δάνεια σε πολωνικά ζλότι, επιτρέποντάς τους να παρακάμπτουν τις πληρωμές για οκτώ μήνες σε μια περίοδο δύο ετών.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται σε κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας – από τα τρόφιμα και τα καύσιμα μέχρι τους λογαριασμούς των νοικοκυριών – δεν είναι περίεργο που εκατομμύρια άνθρωποι επαναξιολογούν το εισόδημά τους.