Το πρώτο μεγάλο βήμα για την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Ελλάδα, με όλα τα σημαντικά εκπαιδευτικά τμήματά του που θα είναι διαθέσιμα σε Έλληνες φοιτητές, αποτελεί η συμφωνία του κυπριακού ΑΕΙ με το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners, για την ίδρυση και λειτουργία ιατρικής σχολής στην Αθήνα.
Η έλευση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα «σπάει το ρόδι» για την εγκατάσταση ιδιωτικών σχολών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Η σχολή θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση στις εγκαταστάσεις των 8.000 τ.μ. της πρώην Olympic Catering, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα «Καθημερινή», και θα αξιοποιήσει τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ) για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», είναι θέμα χρόνου -και αφού «περάσει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας-να δημιουργηθούν στη χώρα παραρτήματα όλων των σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.
Όπως έχει αποκαλύψει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», το σχετικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση έως το τέλος του έτους. Σε αυτό, θα προβλέπεται ότι το πτυχίο της Ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC θα αναγνωρίζεται κανονικά, όπως, άλλωστε, αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο.
Αυτό θα είναι και το επιχείρημα του νομοθέτη: Εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Τα συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα «πατάει» στο άρθρο που έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την ερμηνεία του Συντάγματος αναφορικά με το άρθρο 16 και συνεπικουρικά με το άρθρο 28. Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει πως «η ισχύουσα διατύπωση του άρθρου 16 αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας στον νομοθέτη για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ είχα εξηγήσει, εντός και εκτός Βουλής, ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει υποχρέωση σεβασμού του Δικαίου της ΕΕ και πρωτίστως των θεμελιωδών ενωσιακών ελευθεριών, υποχρέωση που έχει σοβαρές πρακτικές συνέπειες στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων».
Σε αυτή την κατεύθυνση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει κύκλο επαφών με ξένες πρεσβείες και ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν πανεπιστήμιά τους να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο για το οποίο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η «Α» έχει, επίσης, αποκαλύψει πως τον περασμένο χειμώνα εκπρόσωποι από 30 φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Yale, το Princeton, το Columbia και το Johns Hopkins, ήλθαν στη χώρα μας και είτε σύναψαν συμφωνίες είτε συζήτησαν για μελλοντικές συμφωνίες. Η μεγάλη αμερικανική αποστολή επισκέφθηκε ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να διευρυνθεί η εκπαιδευτική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ήδη κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια έχουν συνομιλίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης, που εγκαινιάστηκε το 2021.
Υψηλές επιδόσεις
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πλέον διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, με περισσότερους από 14.000 φοιτητές (εξ αποστάσεως και διά ζώσης), από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Έπειτα από αξιολόγηση των επιδόσεών του στους βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας, της έρευνας, της μεταφοράς της γνώσης, καθώς και της διεθνούς εμβέλειας, για το έτος 2023 φιγουράρει στα 600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο!
Ταυτόχρονα έχει σημαντική παρουσία και στις επιμέρους κατατάξεις του THE World University Rankings by Subject 2023.
Ειδικότερα:
151-175 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών.
176-200 στον τομέα της Εκπαίδευσης.
251-300 στον τομέα της Ψυχολογίας.
501-600 στον τομέα της Κλινικής και Υγείας.
501-600 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.
Επτά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύθηκε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.
*Της Ντίνας Καραμάνου
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή