Κικίλιας: Για πρώτη φορά υπάρχει κοστολογημένο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Παρουσιάστηκε στη Βουλή το πενταετές σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση για το σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

 

 

«Για πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στη Βουλή, όπου παρουσίασε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το πενταετές σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία.

 

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η χρηματοδότηση του σχεδίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

 

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει να «πατήσει» πάνω στη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει πολιτικές Υγείας στις οποίες νομίζω λίγο ως πολύ όλοι συμφωνούμε» είπε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι «μέχρι πρότινος το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία».

 

«Ανοίγοντας» την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό της έργο στη Δημόσια Υγεία. Όπως είπε, με το πενταετές σχέδιο, που υλοποιεί το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν την πανδημία, «δίνεται – ίσως για πρώτη φορά – η δυνατότητα χρηματοδότησης» των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζει ή νομοθετεί το Υπουργείο Υγείας:

 

«Εφαρμόζουμε πολιτικές Δημόσιες Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μη χρειάζεται σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία, στα Νοσοκομεία μας και να χρειάζεται περίθαλψη ασθένειες ίσως σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

 

Παράλληλα, και παρουσία του δρος Hans Henri P. Kluge, περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο νέο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο όπως τόνισε «αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα».