Παναγιωτόπουλος: Ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες το 2021 εκτοξεύεται πάνω από 2 δισ. €

Απόφαση που δίνει μήνυμα προς την τουρκική προκλητικότητα

Σε τι αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

 

Ξεκάθαρο μήνυμα για τη στήριξη της εθνικής κυριαρχίας της χώρας με την αποτροπή κάθε είδους εξωτερικής απειλής έστειλε από τη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» και σημείωσε πως « έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στις Ένοπλες Δυνάμεις». Όπως είπε, η χώρα απέτρεψε τις απειλές σε Έβρο και Αιγαίο και θα γίνει και στο μέλλον εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα προχωρήσει ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος που ακολουθεί μια τέτοια απόφαση.

 

 

«Είναι ολοένα και εντεινόμενη αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, με την οποία δοκιμάζεται η ειρήνη κ ασφάλεια στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε: « αποδείξαμε μέσα από μια καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας. Μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς».

 

 

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά εξήγησε πως υπάρχει άρτιο, προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο σχέδιο που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας σε βάθος 15ετιας. « Ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών ενισχύεται δραματικά μετά το 2021. Στο προσχέδιο υπάρχει αύξηση από τα 530 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 2 δις ευρώ», σημείωσε και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις προμήθειες στις αμυντικές δαπάνες.

 

« Είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μια μη απόφαση με εθνικό κόστος», σημείωσε αναφερόμενος στην ειλημμένη απόφαση της αύξησης της στρατιωτικής θητείας και διευκρίνισε πως θα υπάρχει εθνικό κόστος αν δεν ενισχυθούν οι στρατιωτικές μονάδες.

 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύοντας τη στάση της αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας, καθώς όπως εξήγησε τέτοιες επιλογές δεν συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.

 

 

Νέα κόντρα για τα 12 μίλια

 

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο στην αίθουσα προκλήθηκε νέα ένταση στην αίθουσα καθώς ο ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό να τοποθετηθεί για τα 12 ναυτικά μίλια. « Αναρωτιόμασταν όταν σας είδαμε αν θα πείτε τι θα κάνετε σε περίπτωση που το γεωτρύπανο μέσα στα 12 μίλια. Αναρωτιούνται όλοι αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα κι έρχονται μετά από κρεσέντο ανευθυνότητας από στελέχη σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Με εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος που πριν λίγο καιρό υποστήριζε δια του αρχηγού του πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα ξορκίζει την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος με νόημα και πρόσθεσε: « σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή (τα 12 μίλια) αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα της προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα».

 

 

«Έντρομοι θα σας ακούσουν και οι βουλευτές της ΝΔ αν αποκαλείται το αναφαίρετο δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο θάλασσας επέκτασης αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Είναι απαράδεκτη επικίνδυνη αυτή η δήλωση – πάρτε το πίσω! ή δεν ξέρετε τι είπατε ή κάνατε λάθος και διορθώστε», αντίτεινε ωρυόμενος ο κ. Ραγκούσης.

 

 

« Το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια! Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνουμε συνεχώς επειδή το ζητάτε κάθε λίγο και λιγάκι», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μπούγας, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το πραγματικό του ενδιαφέρον δεν είναι τα 12 μίλια αλλά να διασωθεί από την αντιπολιτευτική ένδεια.