Για την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας που προσβάλει παιδιά μίλησε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μετά την ανάρτησή του με την οποία σημείωσε ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί.
Διευκρινίζοντας τι εννοούσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είπε ότι «δεν έχουμε συρροές κρουσμάτων που σημαίνει είναι «ορφανά». Όταν έχουμε πολλά τέτοια που είναι ανεξάρτητα αυτό σημαίνει:
Ότι έχουμε εξάπλωση εκτεταμένη
Ότι μάλλον με βάση αυτά που βλέπουμε συμβαίνει από ιό που κυκλοφορεί για πολλά χρόνια».
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν θα έχουμε πολλά περιστατικά βαριάς ηπατίτιδας. Εάν συμβεί να έχουμε στη χώρα μας κρούσματα θα έχουμε το πολύ 5-10 περιστατικά όλο τον χρόνο».
Στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε ότι «ο λόγος είναι γιατί τα παιδιά ήταν περιορισμένα» τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί χτυπάει μόνο παιδιά αλλά το πιθανότερο είναι ότι οι μεγαλύτεροι έχουν εκτεθεί ήδη στον ιό και έχουν ανοσία με την υπόθεση ότι μιλάμε για τον αδενοϊό 41» συνέχισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσουμε την εξάπλωση ενός αδενοϊού. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικός και από τον κορονοϊό και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Κρατάμε την βασική υγιεινή αλλά ο συγκεκριμένος ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός»
«Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στο OPEN εκτίμησε ότι εάν οι γιατροί αρχίσουν και παρακολουθούν πιο στενά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά, η καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα «είναι θέμα χρόνου»
Όσον αφορά στη μετάδοση εξήγησε ότι γίνεται και αερογενώς και μέσω των επιφανειών σημειώνοντας ότι η οξεία ηπατίτιδα προσβάλλει κυρίως το πεπτικό σύστημα και λιγότερο το αναπνευστικό.
Όπως υπογράμμισε, η καθαριότητα των χεριών είναι επιβεβλημένη τονίζοντας ότι το πλύσιμο των χεριών ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης των παιδιών, όταν ανοίξουν τα σχολεία.