ΕΚΤ: Χωρίς μετρητά οι συναλλαγές των Ευρωπαίων το 2020 (Βίντεο TL)

Το υψηλότερο ποσοστό πιστωτικών μεταφορών καταγράφηκε στη Σλοβακία

Η πανδημία «σκότωσε» τα μετρητά.

 

 

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς:

• Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών χωρίς μετρητά (ηλεκτρονικές, ανέπαφες, κάρτες, μεταφορές σε λογαριασμό κλπ) αυξήθηκε κατά 3,7% στα 101,6 δισεκατομμύρια, ενώ η συνολική αξία τους αυξήθηκε κατά 8,7% στα 167,3 τρισεκατομμύρια.

• Από αυτές, το 47% αφορούσαν σε συναλλαγές με κάρτες, ενώ σε πιστωτικές μεταφορές το 23% και σε απευθείας μεταφορές το 22%.

• Περίπου 46 δισεκατομμύρια από τις συναλλαγές αυτές στην Ευρωζώνη αφορούσαν σε συναλλαγές ειδών λιανεμπορίου.

• Ο αριθμός των πιστωτικών μεταφορών μέσα στην πανδημία αυξήθηκε θεαματικά, κυρίως την περίοδο των lockdowns, με την αναλογία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με των κατ’ ιδίαν συναλλαγών χωρίς μετρητά σε 15 προς 1.

• Σε επίπεδο κρατών – μελών της ευρωζώνης, το υψηλότερο μερίδιο πληρωμών με κάρτες ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού συναλλαγών χωρίς μετρητά, καταγράφηκε για το 2020 στην Πορτογαλία, που κυμάνθηκε κοντά στο 70%.

Το υψηλότερο ποσοστό πιστωτικών μεταφορών καταγράφηκε στη Σλοβακία (κοντά στο 38%), ενώ η Γερμανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό απευθείας μεταφορών (44%).

• Το 2020, ο αριθμός των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) αυξήθηκε στην περιοχή του ευρώ κατά 4,9%, ήτοι 0,29 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των τερματικών POS κατά 4,3%, δηλαδή 12,2 εκατομμύρια.