Ακρίβεια: Προβληματισμός για τον χειμώνα – Στα ύψη ρεύμα & φυσικό αέριο (Βίντεο)

Λύση στην εξίσωση για φθηνότερο θέρμανση προσπαθούν να δώσουν εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έχετε.

«Φέτος με ζακέτες και κουβέρτες θα την βγάλουμε».

Η Αλεξάνδρα Καστορίνη είναι 22 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, μένει μόνη της και δεν ξέρει πως θα ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας της είχαν εγκαταστήσει λέβητα φυσικού αέριου, όμως αποφάσισαν από κοινού να μην τον χρησιμοποιήσουν και να παραμείνουν στο πετρέλαιο.

«Είχαμε και φυσικό αέριο αλλά δε μας σύμφερε καθόλου παρόλο που το είχαμε βάλει για καλύτερα. Βέβαια και με το πετρέλαιο δυσκολευόμαστε, θα το ανάβουμε για μία δύο ώρες να ζεσταθεί το σπίτι, κυρίως το βράδυ».

Παρόλο που δεν ανοίγει συχνά το καλοριφέρ, «τσουρουφλίζεται» από την ακρίβεια κάθε φορά που πιάνει τον λογαριασμό.

«Θα γεμίσουμε τη δεξαμενή τώρα που έρχονται τα κρύα. Στην καθημερινότητά μου κατεβαίνω κάτω να δω μην ξεφύγω με τις ώρες που έχω κάψει, να δω πόσο καίω κάθε φορά».

Μετράνε τις ώρες που καίνε

Με το κομπιουτεράκι στα χέρια, χαρτί και μολύβι, τα νοικοκυριά προσπαθούν να λύσουν την εξίσωση του χειμώνα.

Τι τους συμφέρει περισσότερο για να ζεσταθούν. Ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή μία μίξη δύο πηγών ενέργειας.

Ο Στέφανος είναι 25 ετών, μένει με την οικογένειά του και φέτος τον χειμώνα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο αλλά όχι όλη τη μέρα.

Αυτόν τον χειμώνα τις περισσότερες ώρες θα μένει κλειστό και θα το αντικαθιστούν με ρεύμα μήπως καταφέρουν και εξοικονομήσουν κάποια χρήματα στον λογαριασμό.

«Ερχόμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση να βάζουμε πιτζάμες, κουβέρτες, να κάνουμε εξοικονόμηση για να αποφεύγουμε το κλιματιστικό και το καλοριφέρ».

Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

Κάποιοι τρόποι που θα μπορέσουν τα νοικοκυριά να δουν διαφορά στον λογαριασμό είναι:

– Να μην ανοιγοκλείνουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα τον λέβητα (σταθερή θερμοκρασία, κοινές ώρες λειτουργίας, χρήση νυχτερινού ρεύματος)

– Οι ένοικοι της πολυκατοικίας να ανοίγουν την ίδια ώρα τη θέρμανση

– Χρήση νυχτερινού ρεύματος

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, τα νοικοκυριά άρχισαν να μειώνουν την αλόγιστη χρήση του καλοριφέρ και του κλιματιστικού για να μπορέσουν να  γλυτώσουν κάποια ευρώ στον επόμενο λογαριασμό.