Quantcast

Αυτές είναι οι 14 νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο – Η πρόβλεψη της Bank of America

Τα επιτεύγματα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030

Από τα δίκτυα 6G έως την «τεχνολογία των ωκεανών», από τη συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα αεροσκάφη οριζόντιας πρόωσης eVTOL και από τα ολογράμματα και το μετασύμπαν (το πιο γνωστό μας πλέον metaverse, χάρη στις εξαγγελίες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ) έως την «πράσινη» εξόρυξη και τις μπαταρίες νέας γενιάς…

Πρόσφατα η Bank of America (BofA) είχε παρουσιάσει συνολικά 14 «moonshots» (πτήσεις στη Σελήνη), δηλαδή νέες τεχνολογίες πέρα από τα καθιερωμένα, που θεωρείται πως θα ηγηθούν των εξελίξεων μέσα στη δεκαετία έως το 2030.


 

Μάλιστα, στην ανάλυσή του το ίδρυμα προειδοποιεί τους επενδυτές πως θα πρέπει να στρέψουν άμεσα την προσοχή τους στους συγκεκριμένους κλάδους, καθώς αναμένεται να κάνουν το επόμενο χρηματιστηριακό «μπιγκ μπανγκ» (αντίστοιχο με εκείνο που έκαναν, π.χ., τα smartphones ή η ηλιακή ενέργεια) και μέσα σε λίγα χρόνια από 330 δισ. δολάρια -όπως εκτιμάται η σημερινή αξία τους στην αγορά- να εκτοξευθούν στα 6 τρισεκατομμύρια έως το τέλος της δεκαετίας!

Πρόκειται, όπως εξηγεί ο αναλυτής στρατηγικής της BofA Χαΐμ Ισραελ, για τεχνολογίες που μεταμορφώνουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και έχουν αποτέλεσμα «ανατρεπτικό» (disruptive technologies), ενώ η τροχιά ανάπτυξής τους δεν διαφαίνεται πως θα είναι γραμμική, ακολουθώντας δηλαδή μια σταθερή προς τα επάνω πορεία, αλλά πολλαπλασιαστική. Κάτι που σημαίνει ότι θα σημειώσουν πραγματική έκρηξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Ποιοι επηρεάζονται

Ποιους κλάδους της οικονομίας θα έχουν μεταμορφώσει έως το 2030 οι συγκεκριμένες τεχνολογίες; Στην ανάλυσή της, η BofA επισημαίνει πως μεταξύ των ωφελημένων από τις εν λόγω τεχνολογικές εξελίξεις θα είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα νέα ΜΜΕ, τα μέσα κοι – νωνικής δικτύωσης και ο κλάδος της ψυχαγωγίας (ταινίες – gaming), τα οποία, χάρη στα δίκτυα 6G, τα ολογράμματα και το μετασύμπαν, μπορούν να ενισχύσουν την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και τη δημιουργία ψηφιακών συμπάντων.

Εφαρμογές στους χώρους αυτούς μπορεί να βρουν και η διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή και η βιονική τεχνολογία. Για την αυτοκινητοβιομηχανία, οι εξελίξεις φέρνουν και θετικό και αρνητικό μήνυμα. Από τη μία διευκολύνεται η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων χάρη στις μπαταρίες νέας γενιάς και την «πράσινη» εξόρυξη, από την άλλη τα eVTOL μπορεί να διαταράξουν τη χρήση των Ι.Χ.

 



 

Στις αερομεταφορές, η επέκταση των eVTOL αποτελεί προσόν, όμως οι τεχνολογίες ολογραμμάτων και μετασύμπαντος θα περιορίσουν τις ήδη περιορισμένες εταιρικές μετακινήσεις, καθώς επεκτείνονται οι δυνατότητες τηλεργασίας. Ωφελημένο θα είναι και το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του «virtual shopping».

Ο ενεργειακός κλάδος πετρελαίου – φυσικού αερίου από τη μία ωφελείται από τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, από την άλλη όμως αναμένεται να υποστεί πλήγμα από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων. Όσο για τον χώρο των ακινήτων, πλήττεται, καθώς μειώνεται η φυσική παρουσία στην εργασία και τις αγορές, άρα περιορίζεται η ζήτηση για επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα, αυξάνεται όμως η ζήτηση για data centers.

Μεγάλος ωφελημένος από τις νέες τεχνολογίες θα είναι και ο κλάδος της υγείας, μέσω της συνθετικής βιολογίας, των σκευασμάτων αντιγήρανσης, των ρομποτικών εμφυτευμάτων κ.λπ. Τέλος, ωφελημένες είναι οι τεχνολογίες ημιαγωγών, λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) υπολογιστών, αλλά, παραδόξως, και ο μεταλλευτικός κλάδος, καθώς βρίσκει νέες διεξόδους για την άντληση μεταλλευμάτων και σπάνιων γαιών με «πράσινο» πρόσημο.

 

Πηγή: Parapolitika.gr