Ζαριφόπουλος: Θέμα χρόνου οι ταχύτητες 5g για όλους

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022 ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Τι δήλωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μίλησε για το 5g, την ψηφιακή θυρίδα και τις ψηφιακές ταυτότητες.

 

 

Τι είναι και πότε έρχεται το 5g;

 

 

Ας ξεκινήσουμε με το πότε έρχεται, ο σχετικός διαγωνισμός έχει δρομολογηθεί, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρχές της επομένης, όσον αφορά τη δημοπρασία του φάσματος, δηλαδή, το διαμοιρασμό των συχνοτήτων, που θα αξιοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το 5g. 

 

 

Από το 2021 και μέσα σε 3 χρόνια, επιδιώκουμε κάλυψη σε 60% του πληθυσμού και μέσα σε 6 χρόνια, έως το 2027, στο 94% του πληθυσμού, αυτό είναι δέσμευση του Διαγωνισμού.

 

 

Ήδη στο τέλος του 2021, θα έχουμε σε πολύ μεγάλο μέρος της Επικράτειας κάλυψη 5g. 

 

 

Αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας

 

 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή τί αποτελεί επιστημονική γνώση, βασισμένη σε συγκεκριμένα δεδομένα, σε μετρήσεις, σε στοιχεία και τί αποτελεί μία αντίληψη στηριγμένη σε τέτοιες θεωρίες συνομωσίας. Δεν είναι και τα δύο απόψεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απόψεις. Έχουμε να κάνουμε με θέματα τα οποία έχουν μελετηθεί πολύ, έχουν μετρηθεί πολύ, εμείς και συνολικά η Ευρώπη, θα χρησιμοποιήσουμε συχνότητες για το 5g που ήδη χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για ίντερνετ μεγαλύτερης ταχύτητας, με σταθερότερη σύνδεση, με μικρότερους χρόνους απόκρισης, με δυνατότητα πολλών συσκευών να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες. Όλα αυτά θα μας πάνε σε λύσεις, εφαρμογές του περίφημου δικτύου των πραγμάτων, με πάρα πολλές εφαρμογές στη Βιομηχανία, αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, ρομποτική χειρουργική, εφαρμογές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί το ζήτημα της ασφάλειας, αφού θα αξιοποιήσουμε συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται και σήμερα, είτε για το 4g είτε για την ΕΡΤ και την DIGEA, για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, είτε από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες. Αυτό αφορά συνολικά στην Ευρώπη τις συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται και για τις οποίες γνωρίζουμε ήδη πολλά πράγματα. Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών παραμένουν ως έχειν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι είμαστε σε μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, καθώς έχουμε θεσπίσει ακόμη χαμηλότερα όρια στο 60% του διεθνούς ορίου, μέσα στον αστικό ιστό, χαμηλότερα από όσο συστήνει ο διεθνής φορέας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ίσως κάνει τους περισσότερους ελέγχους, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο σε ετήσια βάση. 

 

 

Είναι θέμα χρόνου οι γρηγορότερες ταχύτητες

 

 

Στο ερώτημα του Γιώργου Πιέρρου για το εάν οι γρηγορότερες και καλύτερες παροχές πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι ζήτημα χρόνου, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, απάντησε ότι είναι πράγματι ζήτημα χρόνου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τόνισε, ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουμε 60% κάλυψη της Επικράτειας, αλλά ήδη στο τέλος του 2021, αυτό το 60% μπορεί να μην το έχουμε φτάσει, αλλά θα έχουμε φτάσει ήδη σε ικανοποιητικό σημείο.

 

 

Για τις ψηφιακές ταυτότητες

 

 

Ο διαγωνισμός που αφορά τις νέες ψηφιακές ταυτότητες έχει ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θεωρούμε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια στις αρχές του 2022, θα έχουμε στα χέρια μας τη νέα ταυτότητα. 

 

 

Η νέα ταυτότητα θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα και που έχουμε συνηθίσει. Δεν θα είναι ένα πλαστικό, θα είναι μία ταυτότητα που θα φέρει τεχνολογία και θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και ψηφιακή υπογραφή και θα έχει και πάνω της τον προσωπικό αριθμό. 

 

 

Ο προσωπικός αριθμός θα είναι ένας, δε θα χρειαστεί να θυμόμαστε όλους τους αριθμούς που σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να θυμόμαστε για όλες τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο, θα είναι ένας αριθμός, με βάση τον ΑΦΜ, μπροστά από τον ΑΦΜ θα υπάρχουν τρεις αλφαριθμητικοί χαρακτήρες, για παράδειγμα θα είναι ΑΒ5 123456789. Αυτός θα είναι ένας αριθμός και θα μας ακολουθεί δια βίου, θα δίνεται στα νεογνά, με τη γέννησή τους, θα δοθεί, προφανώς, και στα ανήλικα τέκνα. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με τις νέες ταυτότητες, οπότε βλέπουμε το χρονικό ορίζοντα, σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. 

 

 

Ποια η χρησιμότητα του προσωπικού αριθμού

 

 

Σήμερα, ακριβώς επειδή έχουμε πολλούς αριθμούς, είμαστε όλοι μας ταυτοποιημένοι στα διαφορετικά συστήματα του Δημοσίου, με αυτούς τους αριθμούς, σε κάποιον με τον ΑΦΜ, σε άλλους με τον ΑΜΚΑ, με τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, ο οποίος, κιόλας, αλλάζει κάθε φορά που την αντικαθιστούμε. Όλα αυτά κάνουν δυσκολότερη τη διασύνδεση των συστημάτων. Αναγκάζεται ο πολίτης να γίνει ο courrier της Δημόσιας Διοίκησης και να μεταφέρει την πληροφορία που σχετίζεται με τον ίδιο από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, διότι αυτές δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους, όταν είμαστε ταυτοποιημένοι με διαφορετικούς τρόπους. 

 

Δημιουργείται ένας τρόπος ενοποίησης και καλύτερης διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας αυτών των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων του Δημοσίου, προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα, να μη χρειάζεται με δική του φυσική μετακίνηση να φέρνει τις πληροφορίες από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Δεν αλλάζει κάτι αναφορικά στα προσωπικά δεδομένα, αυτό πρέπει να το τονίσουμε. 

 

Το κράτος, προφανώς, έχει προσωπικά δεδομένα για όλους μας, όπως και κάθε κράτος έχει, γιατί έτσι, μέσα από αυτά τα δεδομένα, εξυπηρετούνται οι πολίτες, δίνει επιδόματα και όλα τα σχετικά. Δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό. 

 

 

Τι είπε για την Ψηφιακή Θυρίδα

 

Δουλειά μας είναι και το να ενημερώνουμε τον κόσμο για το τί ακριβώς συμβαίνει. Η ψηφιακή θυρίδα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο. Εκεί, δηλαδή, που εμείς θέλουμε σήμερα να στείλουμε αίτηση σε έναν φορέα, πάμε στο gov.gr, δημιουργούμε μία ηλεκτρονική αίτηση κι ως τώρα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο ή να βρούμε ένα email του φορέα που θέλουμε για να το στείλουμε με email. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να μας απαντήσει μετά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, που μπορεί να καταλήξει, ωστόσο, στα ανεπιθύμητα. Αυτό που δρομολογούμε εμείς δεν περιλαμβάνει την αναζήτηση κάποιου email του φορέα, θα υπάρχει συγκεκριμένο menu, θα επιλέγουμε το φορέα που θέλουμε και θα στέλνουμε εκεί την αίτηση. Ο φορέας θα την λαμβάνει από την θυρίδα και θα μας επιστρέφει το πιστοποιητικό στη δική μας θυρίδα, όχι σε email που μπορεί να αλλάξουμε ή να χάσουμε. Εκεί θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα πιστοποιητικά, ώστε να μη χρειάζεται να τα επανεκδίδουμε.