Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, η οποία δείχνει την παγκοσμίως διάσημη παραλία να έχει γεμίσει σκουπίδια. Η φωτογραφία, που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας Επιτροπής που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού.
Ερωτηθείς για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, με τα σκουπίδια στη φημισμένη παγκοσμίως παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, είπε αρχικά ότι σήμερα η εικόνα της έχει αποκατασταθεί και έχει καθαριστεί πλήρως, ενώ σε ότι αφορά το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της, ξεκαθάρισε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι παντού ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τη χώρα μας».
Νωρίτερα, τον γύρο του διαδικτύου έκανε μία φωτογραφία από την παγκοσμίως διάσημη φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που φανερώνει την -πολλές φορές- αθέατη πλευρά του μαζικού τουρισμού και των προβλημάτων που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες.
Την εν λόγω φωτογραφία δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook αποτυπώνοντας την αγανάκτησή τους γι αυτούς που πετούν σκουπίδια δίχως να νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά και την φυσική του ομορφιά του. «Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», γράφει χαρακτηριστικά με τους χρήστες στα σχόλια να επικροτούν την οπτική του.
Δείτε τη φωτογραφία:
Ασυμφωνία για το ποιος μαζεύει πρέπει να μαζέψει τα σκουπίδια
Εν τω μεταξύ σε μπαλάκι έχουν μετατραπεί οι ευθύνες για το ποιος είναι αρμόδιος να μαζέψει τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου.
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι ο χώρος του Ναυαγίου δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και έτσι δεν είναι υπεύθυνος για την καθαριόττα. Βέβαια επισήμανε ότι μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου όπου είχε ο δήμος της διαχείριση της παραλίας δεν υπήρχαν εικόνες με σκουπίδια. «Εμείς είχαμε αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου μέχρι και πριν ένα μήνα και είχαμε φροντίσει για την καθαριότητα και στην παραλία αλλά και στο χερσαίο τμήμα πάνω από το Ναυάγιο όπου υπάρχουν κάποιες καντίνες. Τη διαχείριση όμως την έχει η Επιτροπή Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ναυαγίου που έχει συγκροτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021. Θα πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να μισθώσει πλοίο και ανθρώπους που να βρίσκονται στην παραλία και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Όταν είχαμε εμείς τη διαχείριση είχαμε άνθρωπο που πληρωνόταν από το Δήμο ο οποίος καθάριζε την παραλία και είχαμε και ανθρώπους που πρόσεχαν τους τουρίστες ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το κουφάρι του πλοίου. Πλέον η μόνη μας υποχρέωση είναι να έχουμε ναυαγωσώστη. Η επιτροπή θα πρέπει να βρει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Σε σχετική επιστολή της προς τη δημοτική αρχή η πρόεδρος της Επιτροπής Αλεξάνδρα Παπαλιάκου ξεκαθαρίζει: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου . Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει , δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».
Οι αρμοδιότητες της επιτροπής όπως ορίζει και το σχετικό ΦΕΚ 250/Α/23-12-2021, Άρθρο 68, παράγραφος 5:
«Για τη διενέργεια όλων των έργων διοίκησης και διαχείρισης της Πρότυπης Τουριστικής Περιοχής Αξιοποίησης και Προστασίας που αφορούν ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, αποφυγής κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, συντήρησης, προστασίας και ασφαλούς διαμόρφωσης των διόδων πρόσβασης σε αυτό, η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών ή εργασιών για τη συντήρηση και αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, για τη διάνοιξη οδών, την κατάλληλη αντιστήριξη και την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό. Η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αυτών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με ειδική χρηματοδότηση που του χορηγείται για τον σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι συμβάσεις ανάθεσης μελετών και έργων για τους σκοπούς του παρόντος υπογράφονται από τον Υπουργό Τουρισμού».
Το φημισμένο Ναυάγιο
Η παραλία «Ναυάγιο» αποτελεί μια από τις πλέον διάσημες παραλίες της Ελλάδας την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.
Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, όταν το πλοίο «Παναγιώτης» με πενταμελές πλήρωμα και μεταφέροντας φορτίο 1895 κούτες τσιγάρα ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου, υπέστη βλάβη στην κύρια μηχανή και έμεινε ακυβέρνητο. Αποτέλεσμα ήταν να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή βορειοανατολικά της Ζακύνθου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ιδιοκτήτες σκαφών μάζεψαν τα σκουπίδια στο Ναυάγιο
Εν τέλει, η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, Διονύσης Γιατράς αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία με δική του πρωτοβουλία. Πολλά από τα δικά τους σκάφη άλλωστε μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία η οποία δεν είναι προσβάσιμη με άλλο τρόπο.
Δείτε τις εικόνες: