Quantcast

Ζάεφ: «Ο Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό είναι ΟΚ»

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ συνομίλησε με την ανταποκρίτρια του MIA στην Αθήνα, προχωρώντας σε αποκαλύψεις σχετικά με τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, είναι πιθανό τον χειμώνα να υπάρξει διακυβερνητική σύνοδος με την Ελλάδα. Παράλληλα, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των χωρών, τα οποία περιλαμβάνουν την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, συνομιλίες των εμπορικών επιμελητηρίων σχετικά με τα εμπορικά σήματα και συνεργασία σε μια σειρά τομέων, όπως αυτών της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA, αποκάλυψε την πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τα Σκόπια. «Θέλει να δει πως είναι από το 1999-2000, όταν και ήταν υπεύθυνος για την εξαγορά της Stopanska Banka-Skopje, ως επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας. Εχει κάποιες όμορφες αναμνήσεις από αυτή την περίοδο. Δεν τα έχει επισκεφθεί από τότε. Θέλει να βρεθεί στα Σκόπια για συναντήσεις και για να επισκεφθεί την Stopanska Banka. Ρώτησε για την τράπεζα και του είπα ότι πρόκειται για τις μία από τις καλύτερες της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Ζάεφ.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία που επιλύει μόνο το ζήτημα του ονόματος, αλλά ενισχύει τη Βόρεια Μακεδονία. «Το μεγαλύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση, συμπεριλαμβανομένου την επιτήρηση του εναέριου χώρου, την ασφάλεια, την οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, την υγεία».

Σχολιάζοντας την αντίθετη στάση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Οπως γνωρίζετε, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με την Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό είναι ΟΚ. Ωστόσο, έχει μια μοντέρνα και ευρωπαϊκή άποψη -είναι μια συμφωνία που έγινε, ένα έγγραφο που αναγνωρίζεται διεθνώς. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, και να εργαστούμε με τη συμφωνία και στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».